Economic

Chiriile la locuintele ANL vor fi plafonate

Ziarul de Vrancea
25 aug 2011 1622 vizualizări
Chiria nu va putea depasi o treime din salariul mediu net pe economie n aceasta ar insemna o chirie maxima de 500 lei lunar n pina in 2015, Guvernul va cheltui 28 milioane lei pentru programul de construire a locuintelor ANL in parteneriat public-privat n la nivelul tarii, necesarul de locuinte pentru tineri se ridica la peste 100.000

Chiriile locuintelor sociale ANL destinate tinerilor, care urmeaza sa fie construite in urmatorii ani de stat in parteneriat public-privat, vor acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe cladiri si asigurarile, dar vor fi limitate prin lege la sub o treime din salariul mediu net pe economie. "Chiria practicata pentru locuinte va acoperi cheltuielile de administrare, impozitele pe cladiri, precum si cheltuielile generate de asigurarea acestora. Cuantumul chiriei nu poate fi mai mare decit o treime din salariul mediu net pe economie, respectiv nu mai mic decit valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata", se arata in proiectul de hotarire de guvern privind aprobarea programului "Constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat".
In ultimele luni, cistigul salarial mediu nominal net pe economie a fost aproape de 1.500 de lei. Chiriile ANL nu sint stabilite in prezent prin Hotarire de Guvern, ci sint fixate de autoritatile publice locale. Totodata, ANL va incasa in avans o garantie in cuantum egal cu valoarea unei chirii lunare, pentru acoperirea eventualelor prejudicii produse prin distrugeri cauzate locuintei, dar si pentru denuntarea unilaterala, de catre chirias, a contractului de inchiriere inainte de expirarea acestuia. Sumele obtinute din chirii vor fi utilizate de ANL atit pentru finantarea constructiilor a noi locuinte, cit si pentru acoperirea cheltuielilor generate de administrarea apartamentelor ramase neocupate.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, statul aloca acestui program, pentru anul in curs, 6,45 milioane de lei. Programul are finantare zero de la stat in urmatorii doi ani, pentru ca in 2014 si 2015 finantarea de la buget sa se ridice la 21,5 milioane de lei anual. Potrivit unui calculul estimativ al MDRT, cheltuielile de constructie vor fi de 450 de euro metrul patrat, inclusiv TVA. Costurile serviciilor de proiectare care revin ANL (studii de fezabilitate, studii de fundamentare a deciziei de concesionare, documentatii de atribuire a contractelor) costa, pentru 1.000 de apartamente, 1,5 milioane de euro, inclusiv TVA.
In acest caz, pentru o durata a contractului de concesiune de 20 ani, din care constructia dureaza doi ani, valoarea servicii proiectare si lucrari de constructii-montaj care revin investitorului privat este 40 milioane de euro, inclusiv TVA. "Cheltuielile aferente investitiilor suportate de la bugetul local nu pot fi estimate in aceasta etapa", se arata in proiect. Locuintele vor fi construite pe amplasamente puse la dispozitia ANL de catre autoritatile publice locale si centrale, care au obligatia de a realiza, pe cheltuiala proprie, evaluarea terenului si a constructiilor.
Beneficiarii directi ai locuintelor sint toate categoriile de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-si inchiria sau achizitiona o locuinta.
Lucrarile de viabilizare si dotarile tehnico-edilitare vor fi asigurate de catre autoritatile publice locale sau de catre investitori, in conformitate cu contractele incheiate de ANL cu unitatile administrativ-teritoriale si investitorii privati. ANL se va ocupa de procedura de atribuire a contractului de concesiune numai dupa inceperea lucrarilor de viabilizare si tehnico-edilitare. Implementarea si derularea programului se va realiza prin incheierea contractelor de concesiune lucrari publice. Prin aceasta procedura se transfera responsabilitatea generala pentru realizarea investitiei catre un investitor privat, ANL asigurind finantarea structurarii economice, tehnice si juridice a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a documentatiilor de atribuire a contractelor. ANL raspunde de indeplinirea tuturor etapelor necesare procedurii de achizitie publica si atribuirea contractului de concesiune, durata unui astfel de contract fiind, in general, de circa 20 ani. Conform datelor centralizate de MDRT, numarul de solicitari pentru obtinerea unei locuinte in regim de inchirere depaseste 100.000, acestea fiind formulate atit de tineri cu virsta de pina la 35 de ani, cit si de alte categorii de persoane. Incepind cu anul 2001 au fost construite circa 28.000 de apartamente pentru tineri, numar insuficient fata de cerere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.