Economic

IMM-urile pot accesa accesa cardul Kolgalniceanu

Mihai Boicu
24 aug 2011 935 vizualizări
tatul va garanta 80% din valoarea unui credit, dar nu mai mult de 100.000 lei

Intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa, incepind cu 9 septembrie, garantiile de stat si subventiile guvernamentale la dobinzile bancare oferite prin intermediul Cardului Kogalniceanu. Anuntul a fost facut de premierul Emil Boc saptamina trecuta, dupa o discutie cu reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Guvernul a alocat suma de 24 de milioane de lei la rectificarea bugetara din august pentru subventiile la dobinzi si a stabilit un plafon general de 400 de milioane lei pentru acordarea de garantii in cadrul programului. Acesta prevede ca IMM-urile vor putea contracta credite bancare in valoare de pina la 125.000 lei garantate in proportie de 80% si cu o dobinda suventionata de pina la 70%, in limita a 6,5% pe an. Agentii economici pot obtine finantare pe termen de 1 an pentru desfasurarea activitatii, cu posibilitate de prelungire. Numarul estimat al beneficiarilor se ridica la 4.000 de IMM-uri. Firmele interesate de subventionarea creditelor vor putea sa se inscrie in program prin intermediul unei aplicatii informatice de pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri, www.aippimm.ro. Dupa inscrierea pe site, agentul economic se va adresa bancii, care va evalua cererea de credit si o va trimite Fondului National de Garantare pentru IMM-uri. Daca Fondul isi va da aprobarea, atunci creditul se va acorda. Conditiile impuse IMM-urilor pentru a participa la program sint destul de multe. Astfel, solicitantul nu trebuie sa se afle in litigiu, in calitate de pirit, cu Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si institutia de creditare, iar suma ajutoarelor de minim de care a beneficiat in trei ani fiscali nu depaseste echivalentul a 200.000 de euro sau 100.000 de euro pentru transportul rutier. In plus, nu trebuie sa figureze cu credite restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare, nu a avut incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni si nu se afla in insolventa. In pofida ajutorul oferite de stat, IMM-urile trebui sa prezinte institutiei de credit garantii colaterale pentru cel putin 40% din valoarea creditului. O conditie esentiala pentru a beneficia de Cardul Kogalniceanu este ca beneficarul sa aiba cel putin doi ani de activitate consecutivi in domeniul in care isi desfasoara activitatea. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.