Economic

Uniunea Europeana realoca fondurile destinate agriculturii romanesti

Ziarul de Vrancea
24 aug 2011 2670 vizualizări
Modificari substantiale urmeaza a fi aduse de catre Agentia de Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) în contextul îndeplinirii obiectivului de crestere a absorbtiei fondurilor alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Va prezentam propunerile de modificare prezentate în data de 21 iulie 2011 membrilor Comitetului de Monitorizare.

În primul rind vor fi realocate fonduri de la masuri cu o absorbtie redusa pentru care beneficiarii nu au manifestat un interes major, catre masuri care au un grad de absorbtie ridicat sau catre noi masuri ce urmeaza a fi introduse în program. În acest sens, vor fi realocate 875,21 milioane Euro, din care 702,49 milioane Euro alocare FEADR, de la masurile 111, 142, 143, 221, 511 si 611 catre:  Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”, în vederea lansarii unei noi sesiuni de depunere ca urmare a numeroaselor solicitari din partea beneficiarilor (concomitent cu reducererea valorii maxime eligibile a proiectului pentru sectorul vegetal);  noi masuri din cadrul programului, respectiv masura 215 „ Bunastarea animalelor” si masura 223 „Prima împadurire a terenurilor neagricole; masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microîntreprinderi”, în vederea lansarii unei noi sesiuni de depunere ca urmare a numeroaselor solicitari din partea beneficiarilor. O parte dintre aceste fonduri vor fi realocate catre Axa Leader în vederea organizarii unei noi sesiuni de selectie a Grupurilor de Actiune Locala si catre noua schema de creditare.
În cadrul PNDR  vor fi introduse noi masuri de finantare:  215 „Bunastarea animalelor”, pentru continuarea sprijinului acordat din fonduri nationale sectorului zootehnic, conform angajamentelor asumate de România fata de Fondul Monetar International si masura 223 „Prima împadurire a terenurilor neagricole”, care va asigura, prin complementaritatea actiunilor cu Masura 221, din perspectiva terenurilor vizate de împadurire, atingerea obiectivelor de mediu stabilite în cadrul Axei 2, prin promovarea managementului durabil al terenurilor agricole si forestiere. În cadrul masurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri” au fost propuse si în acest moment sint aprobate, urmind a fi mentionate în ghidul solicitantului, o serie de noutati, respectiv: completarea nivelului de pregatire profesionala a solicitantilor eligibili – extinderea si la “absolvent de liceu sau de scoala profesionala/scoala de arte si meserii care prezinta un certificat de calificare sau un certificat de absolvire a unui curs de formare de minim 150 de ore în domeniul agricol, veterinar sau economic cu profil agricol”.
În aceeasi masura, se doreste cresterea nivelului primei de instalare la 12.000 Euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE, iar peste aceasta dimensiune la 4.000 Euro/1 UDE dar nu mai mult de 40.000 Euro/exploatatie, pentru a da posibilitatea tinerilor agricultori sa îsi achizitioneze utilaje agricole performante, care vor determina o crestere semnificativa a dimensiunii economice a fermei si obtinerea unor produse agricole competitive pe piata. De asemenea, foarte important pentru posibilii solicitanti,  Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-întreprinderi” si masura 313 „Încurajarea activitatilor turistice” vor beneficia de cresterea intensitatii sprijinului acordat beneficiarilor acestor masuri pina la 90% si de introducerea unui sistem de creditare cu finantare din PNDR pentru beneficiarii acestor masuri. Aceasta modificare a determinat aminarea lansarii masurii 312 initial anuntata pentru luna septembrie la o data ce va fi comunicata pe site-ul APDRP, dupa aprobarea acestor modificari în ghidul solicitantului.

Informatii referitoare la posibilitatile de accesare a fondurilor structurale si de coeziune precum si calendarele actualizate ale masurilor ce urmeaza a fi deschise pot fi obtinute accesind site-ul www.ecrestere.ro apartinand firmei de consultanta „Fabrica Fondurilor Structurale”.
 
Ec. Eduard Chiorescu, consultant fonduri structurale



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.