Economic

Alegeri la pachet in 2012?

Ziarul de Vrancea
24 aug 2011 822 vizualizări
varianta comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare, propusa neoficial de PDL, atrage adepti si din rindurile opozitiei

Premierul Emil Boc ia in calcul comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, însa spune ca oportunitatea acesteia va fi analizata în coalitie. "Coalitia va începe de saptamina viitoare o analiza cu privire la sistemul electoral. Vom discuta si cu opozitia. Deocamdata nu avem o formula agreata la nivelul coalitiei pentru ca nu am început discutiile", a declarat Boc. În 3 august, presedintele Traian Basescu a spus, la B1TV, ca el poate lua în calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar daca aceasta ipoteza vine din partea partidelor, precizind ca, tehnic, o astfel de masura este posibila doar prin modificarea Legii administratiei publice locale.

Mai putini bani, aceeasi "distractie"

Varianta comasarii celor doua scrutine a fost comentata ieri de liderii politici, majoritatea declarindu-se pentru alegeri la aceeasi data. Prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a spus ca sustine orice strategie de reducere a cheltuielilor cu alegerile, iar comasarea alegerilor este binevenita întrucit România e prea des în campanie electorala. Un punct asemanator de vedere are si liderul UDMR, Kelemen Hunor. "Am atins acest subiect si într-o sedinta a Coalitiei si noi am spus ca, din punctul nostru de vedere, este o solutie buna. Chiar noi, mai demult, am propus acest lucru, chiar în 2008, si unii au sustinut, altii nu au sustinut", a declarat liderul UDMR. Pe linga aspectul economic, el a aratat ca un alt fapt pozitiv îl reprezinta mobilizarea oamenilor la vot. De asemenea, un al treilea beneficiu ar fi ca, în alegeri, candidatii vor trebui sa aleaga fiecare unde vor sa mearga - în Parlament sau administratia locala.

Opozitia n-ar spune nu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri ca eventuala comasare a alegerilor nu va fi "mare afacere" pentru PDL, iar pentru USL nu va fi nici o drama. El a spus ca, personal, prefera ca alegerile sa fie organizate cit mai repede. "Cu cit mai repede avem alegeri de orice fel, cu atit mai bine. Cistigam câteva luni pentru tara îndepartind mai repede aceasta putere. Spre deosebire de altii, nu am deloc sentimentul ca organizarea simultana a alegerilor va fi o drama pentru USL si sint sigur ca nu va fi nici mare afacere pentru PDL", a spus Antonescu. Si presedintele PSD, Victor Ponta, a sustine ca USL îsi doreste alegeri cit mai repede, chiar si în varianta comasarii localelor cu parlamentarele. Pe de alta parte, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat ca varianta comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare a fost propusa de PDL pentru a-si concentra resursele si mijloacele de cumparare a voturilor.

S-ar amesteca lucrurile

Deputatul UDMR Lakatos Peter considera ca nu e justificata comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, întrucit s-ar "amesteca lucrurile" si nu s-ar mai discuta problemele concrete ale comunitatilor locale, scrutinul fiind "prea politizat". El a afirmat ca eventuala comasare a alegerilor locale si parlamentare va avea doar consecinte negative, deoarece avantajul realizarii unei economii la bugetele locale si la cel de stat ar fi depasit de faptul ca "sensul alegerilor ar fi deturnat". "Nu am discuta cum sa alegem cei mai destoinici primari si consilieri, ci am discuta despre teme politice generale. Pe de alta parte, chiar daca am face niste economii cu fondurile pentru organizarea alegerilor, acestea ar valora mult mai putin decit ceea ce pierdem prin distorsionarea sensului alegerilor", a spus deputatul Lakatos Peter.


UDMR nu prea vrea vot uninominal pur

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri ca Uniunea nu poate spune în acest moment daca sistemul de vot uninominal necompensat este "acceptabil sau inacceptabil", el precizind însa ca UDMR ar opta în principiu pentru sistemul proportional. "Votul uninominal pur pentru noi ar însemna, la prima vedere, ca Uniunea nu ar pierde ca numar de parlamentari si probabil ca am cistiga acolo unde nu am cistigat pina acum, în citeva colegii, în citeva judete, dar am pierde în Diaspora, acolo unde comunitatea maghiara traieste în minoritate si unde, cu nici un argument, UDMR nu poate mobiliza cetatenii sa vina la vot pentru ca acestia stiu ca, nefiind compensare, voturile lor se pierd instantaneu", a spus Kelemen.
În opinia sa, prin aplicarea votului uninominal necompensat într-un tur, foarte multi cetateni ar ramine fara reprezentare, adica voturile lor nu ar fi de gasit în Parlament. El a mentionat ca, pe linga acesta varianta, mai exista alte trei - mentinerea sistemului actual, introducerea modelului german sau revenirea la votul pe liste. Referitor la actualul sistem de vot, Kelemen a spus ca acesta este "pagubos". El a precizat ca ar fi de preferat sistemul de tip german, cu colegii uninominale plus o lista nationala cu compensare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.