Economic

Moody's a redus ratingul Japoniei cu o treapta

Ziarul de Vrancea
24 aug 2011 671 vizualizări
Moody's a redus miercuri ratingul de credit al Japoniei cu o treapta, la "Aa3", cu perspectiva stabila, din cauza acumularii de datorii in urma recesiunii globale din 2009 si mediului politic instabil, care a impiedicat adoptarea unor strategii economice eficiente.

Japonia se pregateste sa aleaga un nou premier pentru a sasea oara in cinci ani. Actualul prim-ministru, Naoto Kan, este criticat pentru modul in care autoritatile au reactionat in urma cutremurului devastator din luna martie, care a cauzat un val tsunami pe coasta de est a tarii si o criza atomica severa la o centrala nucleara deteriorata de dezastrele naturale. Retrogradarea ratingului Japoniei nu vine "din senin", dar subliniaza inca odata datoriile publice uriase acumulate de multe state dezvoltate, in timp ce politicienii incearca sa se puna de acord asupra modalitatilor de stimulare a unei cresteri economice anemice.
Agentia Standard & Poor's a redus la inceputul lunii august pentru prima data ratingul Statelor Unite de la nivelul maxim "AAA", la "AA^", acuzind de asemenea impactul divergentelor de pe scena politica asupra politicii economice. Moody's a avertizat in luna iunie ca ar putea reduce ratingul Italiei, in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro. Noul rating atribuit de Moody's Japoniei este cu trei trepte sub nivelul "AAA", insa este considerat in continuare un calificativ de top. Guvernul japonez si-a pierdut ratingul triplu-A in 1998. "In cursul ultimilor cinci ani, schimbarile frecvente din administratia Japoniei au impiedicat guvernul sa implementeze strategii economice si fiscale pe termen lung prin masuri eficiente si durabile", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Moody's.
Moody's a avertizat inca din luna mai ca ar putea reduce ratingul "Aa2" al Japoniei, din cauza temerilor privind perspectivele tot mai slabe de crestere economica si raspunsul anemic al liderilor politici la problema datoriei de stat uriase acumulate, echivalenta cu dublul PIB de 5.000 miliarde de dolari. Ministrul Finantelor, Yoshishiko Noda, care s-a alaturat cursei pentru inlocuirea lui Naoto Kan, s-a abtinut de la comentarii directe privind decizia Moody's. "Licitatiile recente de obligatiuni guvernamentale japoneze au fost intimpinate cu cerere favorabila si nu vad vreo modificare a increderii pietei in aceste titluri", a aratat el.
Analistii au aratat ca reducerea ratingului nu este o surpriza, iar reactia pietelor a fost nesemnificativa. Yenul nu a avut miscari importante in urma anuntarii noului rating, iar piata secundara a obligatiunilor de stat japoneze a variat usor in scadere, apoi in urcare. Actiunile de la Tokyo s-au depreciat. Moody's a aratat ca perspectiva ratingului este stabila, tinind cont de "inclinatia catre piata autohtona a investitorilor japonezi si preferarea, de catre acestia, a obligatiunilor guvernamentale nipone, care permite ca deficitul fiscal sa fie finantat la cele mai reduse dobinzi nominale din intreaga lume".
Ratingul atribuit Japoniei de Moody's a coborit astfel la acelasi nivel cu cel acordat de Standard & Poor's, care a retrogradat statul la "AA-" in luna ianuarie. Decizia de miercuri marcheaza prima reducere a ratingului Japoniei de catre Moody's din 2002, cind calificativul tarii cobora la "A2", a sasea treapta sub nivelul maxim. Agentia a modificat de atunci in sens pozitiv ratingul de trei ori, cea mai recenta imbunatatire avind loc in mai 2009.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.