Economic

Creditele in franci elvetieni ar putea amplifica criza din zona euro

Ziarul de Vrancea
24 aug 2011 947 vizualizări
Creditele acordate in Ungaria, Polonia si Croatia se ridica la 80 miliarde franci elvetieni n daca acestea nu vor fi platite, bancile vor fi nevoite sa solicite ajutoare de urgenta, ceea ce ar agrava criza datoriilor suverane

Dificultatile de rambursare a creditelor in franci elvetieni de catre clientii bancilor occidentale din Europa de Est ar putea duce la agravarea crizei datoriilor suverane din zona euro, potrivit UBS Wealth Management. UniCredit, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si Bayerische Landesbank au acordat unor clienti din Ungaria, Polonia si Croatia imprumuturi in valoare de 80 de miliarde de franci elvetieni, a declarat Kilian Reber, analist in piete emergente la UBS, transmite Bloomberg. Beneficiarii acestor imprumuturi se confrunta cu cresterea ratelor dupa ce francul s-a apreciat cu 9,5% fata de forint, cu 14% fata de zlot si 9% fata de kuna, in ultimele trei luni. "Stresul tot mai mare legat de creditele in franci acordate ungurilor, polonezilor si croatilor poate provoca socuri in zona euro", a afirmat Reber intr-un interviu. El considera ca exista o probabilitate de 20%-30% ca aprecierea francului sa duca la defaulturi (incapacitate de plata) in estul Europei, obligind bancile sa ceara ajutoare de urgenta, ceea ce va agrava criza datoriilor suverane din zona euro.
Francul este moneda cu cele mai bune performante in acest an, chiar si dupa ce banca centrala din Elvetia a redus dobinda de referinta la inceputul acestei luni si s-a angajat sa opreasca aprecierea acesteia. Investitorii considera francul un refugiu, in conditiile incetinirii cresterii economcie in Statele Unite si al avansarii crizei datoriilor catre Italia si Spania. Imprumuturile in franci elvetieni au fost preferate in Europa de Est datorita dobinzilor mari la creditele in monede locale.
Peste 60% dintre imprumuturile contractate de populatia din Ungaria sint in franci si sint echivalente cu 16% din PIB, potrivit UBS Wealth Management. in Polonia si Croatia, ponderea in PIB este de 10%. In Ungaria, peste o zecime din imprumuturile in franci sint neperformante, comparativ cu 1,5% in Polonia si 6% in Croatia.

Deprecierea francului ar usura situatia

Potrivit scenariului de baza al UBS, pagubele aduse bancilor occidentale vor fi limitate, ca urmare a incetinirii cresterii economiei elvetiene si a masurilor bancii centrale pentru a limita aprecierea francului. UBS anticipeaza ca francul, care a atins nivelul record de 272 de forinti pe unitate pe 10 august, se va deprecia la 210 forinti pe unitate in 12 luni. Bancile au constituit luni depozite overnight la BCE de 128,7 miliarde de euro, de peste trei ori media din acest an, in loc sa imprumute banii altor companii, situatia care scoate in evidenta tensiunile din piata. Aceste institutii au imprumutat totodata 555 milioane de euro prin intermediul facilitatii overnight a BCE, cu 90 de milioane de euro mai mult fata de ziua precedenta.
Actiunile bancilor europene au scazut cu 20% in aceasta luna, in frunte cu RBS, care a inregistrat un declin de 43%, si Societe Generale, care a pierdut 39% din valoarea titlurilor. Costul asigurarii pentru default al datoriilor a atins marti un maxim record. Indicele financiar Markit iTraxx, care include 25 de banci si asiguratori europeni, a crescut la 2,52 puncte procentuale, comparativ cu nivelul de 1,49 puncte procentuale la momentul falimentului Lehman.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.