Economic

Inchisoare pentru tuica

Ziarul de Vrancea
24 aug 2011 1522 vizualizări
Detinerea a peste 40 litri de alcool etilic ar putea fi pedepsita cu inchisoare n Ministerul Finantelor a propus includerea alcoolului in cadrul produselor pentru care detinerea fara marcaje este considerata infractiune n pedeapsa ar putea ajunge la patru ani

Persoanele care detin mai mult de 40 de litri de alcool etilic, principalul ingredient din bauturile alcoolice, in afara antrepozitului fiscal, risca pedeapsa cu inchisoare de la unu la patru ani, sanctiune aplicata si in cazul comercializarii produsului peste aceasta cantitate. "In prezent, nu este incriminata ca infractiune detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a alcoolui etilic, fara a fi marcat sau cu marcaje necorespunzatoare, desi acesta este un produs accizabil care intra sub incidenta marcarii", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta care aduce modificari Codului Fiscal.
Antrepozitul fiscal este locul sub autoritatea fiscala in care marfurile accizabile sint produse, transformate, detinute, primite sau expediate in regim suspensiv de accize de catre un antrepozitar autorizat.
In forma propusa de Ministerul Finantelor va fi considerata infractiune "detinerea de catre orice persoana in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, 400 tigari de foi de 3 grame, 200 tigari de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, bauturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri, bauturi fermentate, altele decit bere si vinuri, peste 300 litri". Codul Fiscal in vigoare cuprinde aceste limite, cu exceptia alcoolului etilic. In Cod se spune ca infractiunile de la acest capitol se pedepsesc cu inchisoare de la un an la patru ani.

"Mai e mult pina departe"

Presedintele patronatului GARANT, din domeniul bauturilor spirtoase, Romulus Dascalu, a declarat ca masura este una buna, pentru ca ar diminua evaziunea fiscala la alcool, dar se indoieste ca va fi aplicata. "Mai e mult pina departe si sint sceptic ca se va aplica. Masura ii va afecta pe micii traficanti de bautura, pe cei care produc in garaj. Oricum, si acestia ocupa cam 50% din piata neagra, insa marii traficanti sint cei care au firme off shore", a spus Dascalu. Printre bauturile care contin alcool etilic se numara vodca, tuica, rachiurile. Acciza la alcoolul etilic este echivalentul a 750 euro pentru un hectolitru si de 475 euro pentru micile distilerii. Alcoolul etilic este principalul ingredient din bauturile alcoolice, insa poate fi folosit si ca materie prima pentru alte produse, cum ar fi detergenti sau farmaceutice.
Sint scutite de la plata accizelor alcoolul etilic si alte produse alcoolice atunci cind sint utilizate pentru producerea otetului, a medicamentelor, aromelor alimentare destinate prepararii de alimente sau bauturi nealcoolice ce au o concentratie ce nu depaseste 1,2% in volum. Alte scutiri se mai aplica alcoolului folosit in scop medical in spitale si farmacii, utilizate direct sau ca element al produselor semifabricate pentru producerea de alimente cu ori fara crema, cu conditia ca in fiecare caz concentratia de alcool sa nu depaseasca 8,5 litri de alcool pur la 100 kg de produs ce intra in compozitia ciocolatei si 5 litri de alcool pur la 100 kg de produs ce intra in compozitia altor produse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.