Economic

Metale International, Pandora si Vincon, top profit pe timp de criza

Mihai Boicu
23 aug 2011 15856 vizualizări
Judetul Vrancea are 17 mari contribuabili, din care 14 au fost pe profit in 2010, iar trei pe pierderi, potrivit raportarilor facute de Ministerul de Finante .Firma Metale International, controlata de omul de afaceri Valentin Resmerita, a avut cel mai bun rezultat - 14 milioane lei profit, iar Enet cel mai prost - 16,9 milioane lei pierderi . Ziarul de Vrancea va spune cum le-a mers in afaceri marilor companii din judet

Rezultatele financiare pe anul trecut date publicitatii de Ministerul Finantelor Publice arata ca 14 din cei 17 mari contribuabili ai judetului nostru au fost pe profit in 2010. Cei mai multi au obtinut si rezultate mai bune comparative cu anul 2009. Firma Metale Internationale a avut cel mare cistig, de 14 milioane lei, pe linia ascendenta din ultimii ani. Cele trei societati pe minus au adunat pierderi de 21 milioane lei. Suma mare se datoreaza ENET SA, societatea de termoficare a Focsaniului, care si-a triplat pierderile fata de 2009. In general, companiile mari de confectii textile, o adevarata marca a judetului, isi consolideaza pozitia pe piata, la fel cum fac si firmele producatoare si distribuitoare de alimente sau bauturi alcoolice. Si alte firme au avut o evolutie surprinzatoare pe timp de criza.
Marii contribuabili din Vrancea au inregistrat profit anul trecut, cu exceptia a trei societati. Judetul nostru are 17 agenti economici incadrati in aceasta categorie, care sint administrati de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul ANAF. Rezultatele cele mai bune din 2010 au fost obtinte de firma Metale International Focsani, condusa de omul de afaceri Valentin Resmerita. Societatea nu a avut doar cel mai mare profit din judet, dar a inregistrat si cea mai buna evolutie din ultimii ani, in pofida crizei economice. Comertul cu ridicata al materialului lemnos, de constructie si echipamente sanitare a adus in conturile Metale International suma de 14 milioane lei. In 2009 profitul net a fost de 12,1 milioane lei, iar in 2008 de 10 milioane, ceea ce arata ca rentabilitatea firmei a crescut de la an la an.

Producatorul de imbracaminte Pandora Prod SRL, detinuta de familia Simiz din Focsani, a cistigat anul trecut 5,6 milioane lei, de aproape 12 ori mai mult decit in 2009. Vincon SA Focsani se situeaza pe pozitia a treia, cu un profit net de 3,7 milioane lei, intr-o scadere accentuata, avind in vedere ca vinurile i-au adus firmei in 2009 nu mai putin de 10,9 milioane lei. Compania este condusa de Georgel Costache, insa actionar majoritar este Luchi Georgescu. Trust LF Trade Focsani a obtinut un profit de 3,4 milioane lei, in crestere, producatorul de bauturi alcoolice fiind detinut de omul de afaceri Liviu Jitea, cotat cu o avere de circa 80 de milioane de euro. Si Vrancart SA Adjud, singura societate din Vrancea cotata la bursa, a avut un profit bun, de 3,1 milioane lei, tinta de anul acesta fiind o crestere cu 50%.

 


ENET a avut cea mai mare crestere, dar la pierderi

  


In rindul marilor contribuabili se afla si doua societati apartinind municipalitatii din Focsani: CUP si ENET, ambele controlate de Consiliul Local Focsani. Situatia este total diferita pentru cei doi prestatori de servicii. CUP a incheiat anul trecut cu un profit net de 1,3 milioane lei, in scadere fata de anul precedent, cind a obtinut 2,1 milioane lei. In schimb, societatea de termoficare ENET se dovedeste egala Metale International, dar in pierderi. Sub conducerea lui Valter Popescu, furnizorul de caldura a incheiat anul trecut cu cea mai mare pierdere din ultimii ani: 16,9 milioane lei. Suma este de aproape de trei ori mai mare decit in 2009, cind se parea ca se inregistreaza un usor reviriment. O alta firma care a avut pierderi in 2010, cum la fel s-a intimplat in toti anii de la infiintare, este Scolopax SRL, care a cumparat mari suprafete de padure in Vrancea in numele universitatii americane Harvad. In acest caz rezultatele financiare sint cele asteptate avind in vedere ca este vorba de o investitie mare, facuta pe termen lung. A treia firma care a fost pe minus in 2010 este producatorul de vinuri Vinexport Trade Mark.

  


H&M a crescut profitul Artifex

  


Citeva firme au inregistrat variatii mari ale rezultatelor de la an la an. Un astfel de caz este al producatorului de imbracaminte Artifex, care a trecut de la un cistig mic in 2009, respectiv 59.624 lei, la un profit de 1,4 milioane lei. Dupa cum a explicat Bernard Cheere, CEO al Artifex din 2010, pentru revista Dialog Textil, initial, Artifex era un joint-venture in care fondatorii Sorste, Sorina Placinta si Stefan Sobota pe de o parte si elvetienii de la Akris, pe de alta, aveau participatii egale. Intre timp, compania a fost preluata de grupul elvetian Akris, care are tot interesul sa o managerizeze bine, acesta fiind si motivul pentru care fabrica este condusa de un manager cu experienta internationala. „Anul 2010 a fost unul bun, ne-au crescut veniturile cu 15%, pe de-o parte datorita dezvoltarii afacerii Akris, pe de alta pentru ca am adus branduri noi in companie si am colaborat de exemplu cu programul „Guest Designers“ de la H&M, care a avut un impact pozitiv asupra cifrei de afaceri. 2011 arata bine de asemenea, din primele informatii primite de la clienti”, a declarat Bernard Cheere in interviul acordat revistei in urma cu citeva luni.

  


Profitul porcilor a scazut de 21 de ori, puii se mentin
 

Si Avicola SA Focsani a avut o evolutie similara, dar in sens invers, inregistrind o scadere de la 1,6 milioane lei in 2009 la 157.937 lei in 2010. Cultivatorul de cereale Comcereal SA Focsani si-a marit si el profitul de aproape sase ori, ajungind anul trecut la 2,9 milioane lei. Aurora Com Odobesti, firma de abatorizare si productie de preparate din carne controlata de omul de afaceri Vasile Bordea, a inregistrat un trend usor descrescator, profitul declarat din 2010, de 1,1 milioane lei, fiind cu doar 871 lei mai mic fata de anul precedent. Combinatul de crestere a porcilor Premium Porc, cu capital danez, a fost firma cu cele mai dezastruoase rezultate de la an la an, chiar daca a avut un profit de 611.695 lei. In 2009 insa cistigul a fost de peste 21 de ori mai mare, respectiv de 13,2 milioane lei. 
 

Vincon mizeaza pe investitii si vinuri premium

 


Reprezentantii marilor contribuabili spun ca si-au adaptat strategia la conditiile dure impuse de recesiune. Producatorul de vinuri Vincon a resimtit din plin socul majorarii TVA la 24% si a reducerii veniturilor populatiei, care a dus la reducerea la o treime a profitului. “Cresterea TVA a dus la o scumpire a produselor, iar o parte dintre clienti a trecut de la vinurile premium la vinurile medii, iar clientii de la vinuri medii s-au mutat spre vinurile de masa. Noi am incercat, pe cit posibil, sa rezistam si am luat decizia de a reduce din cheltuieli. Pe de alta parte am acordat o atentie deosebita produselor, in sensul ca am incercat sa realizam produse competitive, care sa corespunda cerintelor consumatorilor”, a declarat Georgel Costache, directorul general al Vincon. Societatea a investit in acest an peste 1 milion de euro in echipamente de vinificatie si pentru linia de imbuteliere, pentru a creste productivitatea. In primele sapte luni ale anului Vincon a reusit sa-si creasca vinzarile cu 12% din punct de vedere cantitativ si cu 13% in ceea ce priveste incasarile. Conducerea firmei spera ca la final de an sa ajunga la o majorare cu 15% a rezultatelor, avind in vedere ca vinzarile cresc semnificativ in perioada sarbatorilor de iarna. In acest sens, Vincon lucreaza la un brand nou de vinuri premium.
 

Patronul Metale a gasit solutia crizei: s-a uitat la un alt televizor

 


Directorul combinatului de crestere a pasarilor Avicola Focsani este multumit de faptul ca firma a rezistat, chiar daca profitul s-a diminuat considerabil. “Eu sint multumit ca sintem pe linia de plutire, avind in vedere faptul ca a fost criza. Piata s-a contractat, iar preturile au fost mai slabe, ceea ce a dus la scaderea profitului. In acest an preconizez ca rezultatele vor fi mai bune decit anul trecut”, a spus Dan Vicol.

La rindul sau, Valentin Resmerita (foto stanga), administratorul afacerii Metale International, a fost cit se poate de laconic in declaratii, limitindu-se sa spuna ca el nu a resimtit criza deoarece “s-a uitat la un alt televizor” decit ceilalti romani. Cit priveste rezultatele financiare obtinute, omul de afaceri s-a limitat in a spune ca acestea sint in trendul ultimilor zece ani si astfel vor fi si in continuare. (Mihai BOICU)

Cele mai bune si cele mai “rele” firme

  
Cel mai mare profit: Metale International – 14 milioane lei
Cea mai mare crestere a profitului: Pandora Prod- 5,2 milioane lei
Cea mai mare scadere de profit: Premim Porc – 12,6 milioane lei
Cele mai mari pierderi: ENET – 16,9 milioane lei

Profit si pierderi mari contribuabili

 
1. Metale International : 14 milioane lei
2. Pandora Prod : 5,6 milioane lei
3. Vincon : 3,7 milioane lei
4. Trust LF Trade : 3,4 milioane lei
5. Vrancart Adjud : 3,1 milioane lei
6. Comcereal : 2,9 milioane lei
7. Artfex : 1,4 milioane lei
8. CUP SA: 1,3 milioane lei
9. Aurora Com : 1,1 milioane lei
10. Rodistrib : 826.042 lei
11. Premium Porc: 611.695 lei
12. Zanfir: 607.148 lei
13. Fondul Local de Garantare Focsani IFN- 509.518 (in 2009)
14. Avicola: 157.937 lei
Pierderi
1. ENET: - 16,9 milioane lei
2. Scolopax: - 3 milioane lei
3. Vinexport Trade Mark: - 1 milion lei

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
ion, acum 3864 zile, 13 ore, 7 minute, 20 secunde
Grosimea tablei si tiglei tigres vinduta de el este mai mica decit cea declarata in facturi.Organele abilitate ale statului ( FINANTE POLITIA ECONOMICA ,PROTECTIA CONSUMATORULUI SI CHIAR citeste integral
Bogdan, acum 3770 zile, 16 ore, 14 minute, 28 secunde
Si carei problema? nu o cumpara, oricum se incadreaza in toleranta negativa legala de pana la -0.03 grosime. Au o tabla buna oricum ,colaborez foarte bine cu ei, sunt din judetul alba, am incercat si citeste integral
CLAUDIU, acum 4356 zile, 18 ore, 13 minute, 22 secunde
Ai dreptate Mihai putin zis escroc , si eu am fost sa ma angajez la metale si seful de coloana de acolo Nicu astepta darul de nunta de la mine sa ma angajeze dar cum nu am avut de unde sai dau asa ca citeste integral
mihai, acum 4378 zile, 8 ore, 28 minute, 19 secunde
Domnule Resmerita cat o sa fie la metale international sef de coloana Banzar Nicusor sa nu va asteptati ca din partea acestui escroc sa va mearga bine relatiile de comunicare intre dumnevoastra si citeste integral
Soson, acum 2984 zile, 10 ore, 48 minute, 48 secunde
Nicu Binzar este cel mai mare prost pe care l-am cunoscut,un ******* care nu stie sa se comporte cu colegii,cum sa fii sef cand habar nu ai de capul tau,vai mama lui de prost.
sobi, acum 4600 zile, 9 ore, 38 minute, 16 secunde
Pai cum nu stiti d-l db cui se distribuie profitul? In fiecare an isi etaleaa directorul in presa cat primeste peste salariu nu stiu cum se numesc acelea parca dividente sau gresesc oricum este un fel citeste integral
db, acum 4600 zile, 13 ore, 47 minute, 34 secunde
Cele mai multe firme cu profit sunt cu capital privat.Ce cauta CUP-ul cu asa profit iar noi platim pretul serviciilor tot mai mare?Cui se distribuie acest profit?
Aurelian, acum 4600 zile, 15 ore, 12 minute, 39 secunde
Oare la capitolul spaga cum stau aceste firme mari si competitive... Astia sunt banditii care pleaca fruntea la mare han...
john, acum 4600 zile, 15 ore, 26 minute, 6 secunde
in legatura cu profitul mare de la metale international,ar trebui sa se sesizeze cei de la anaf, garda financiara si itm ptr ca ei incurajeaza munca la negru,angajatii fiind exploatati precum sclavii citeste integral
ec, acum 4600 zile, 18 ore, 20 minute, 51 secunde
ENET, are cea mai mare pierdere, dar salariul pe o luna al directoului este de 5-6 ori mai mare decat al unuia pe care l-a lasat fara casa si nu a acceptat sa-l debranseze cand omul a spus ca nu-si citeste integral
guru, acum 4600 zile, 21 ore, 27 minute, 45 secunde
Resmerita nu respecta legislatia muncii, in primul rand.Cu jurista firmei, gaseste tehnici de intimidare pentru salariati, de a munci cate 12,14 ore/zi dar sunt pontati 8 h/zi.Duminicile sunt platiti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.