Economic

Sefii unor mari companii din Franta cer infiintarea "unei contributii exceptionale", pentru reducerea deficitului bugetar

Ziarul de Vrancea
23 aug 2011 793 vizualizări
Sefii unor mari companii franceze au semnat o scrisoare, dupa modelul unei initiative americane, prin care cer infiintarea "unei contributii exceptionale" din partea persoanelor "cele mai favorizate", pentru reducerea deficitului bugetar al Frantei.

"Sintem constienti ca am beneficiat din plin de modelul francez si de un mediu european de care sintem atasati si vrem de contribuim la pastrarea acestora", se arata intr-un apel publicat marti de cei 16 semnatari pe site-ul Le Nouvel Observateur. Ei au aratat ca intr-un moment in care guvernul cere tuturor un efort de solidaritate se simt datori sa contribuie.
Printre semnatari se afla Jean-Paul Agon, directorul general al grupului de cosmetice L'Oreal, Denis Hennequin, seful grupului hotelier Accor, Maurice Levy, de la Publicis, Christophe de Margerie, seful grupului petrolier Total, si Frederic Oudea, directorul general al bancii Societe Generale. Scrisoarea a fost semnata si de Stephane Richard, directorul general al grupului de telecomunicatii Orange, Jean-Cyril Spinetta, presedintele Air France-KLM, Claude Perdriel, presedintele consiliului de supraveghere al Nouvel Obser si de miliardara Liliane Bettencourt, actionara a L'Oreal.
Ei precizeaza ca aceasta contributie ar trebui sa fie calculata "in proportii rezonabile", pentru a se evita efectele economice nedorite, precum retragerile de capital din tara si cresterea evaziunii fiscale. Masura nu ar fi o solutie in sine, ci s-ar inscrie intr-un efort mai larg de reforme privind cheltuielile si veniturile, potrivit scrisorii. Maurice Levy, care dispune de o avere semnificativa obtinuta in domeniul publicitatii, este si presedinte al Asociatiei companiilor private. El este primul care s-a declarat in favoarea "unei contributii exceptionale" a persoanelor cu venituri ridicate.
Apelul sau este similar cu cel al miliardarului american Warren Buffett, care la jumatatea lunii august a propus celor mai bogati prieteni ai sai "sa isi bage miinile in buzunare" pentru a contribui la reducerea datoriilor astronomice ale Statelor Unite. Alti sefi de companii, precum presedintele bancii BNP Paribas, Michel Pebereau, nu au vrut sa semneze scrisoarea dar nu s-au declarat impotriva unui efort fiscal suplimentar, a precizat publicatia Nouvel Observateur.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.