Economic

China este ingrijorata de soarta zonei euro

Ziarul de Vrancea
23 aug 2011 789 vizualizări
Un sfert din rezervele valutare ale Chinei sint in euro, iar UE este principalul partener comercial al statului comunist

Zona euro s-ar putea destrama daca guvernele tarilor membre nu coopereaza pentru a rezolva criza datoriilor de stat, a declarat un inalt oficial chinez, adaugind ca Beijingul este multumit ca Germania si Franta lucreaza pentru a evita acest risc. Liderii chinezi, inclusiv premierul Web Jiabao, si-au exprimat in repetate rinduri increderea in zona euro, insa declaratiile unor oficiali si comentariile din media au reflectat de multe ori anxietate in privinta perspectivelor economice ale Europei. Principalul ziar oficial din China a comparat luni criza datoriilor de stat din Europa cu ciuma neagra din secolul al XIV-lea.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, se va intilni joi cu omologul sau chinez, Hu Jintao la Beijing, turbulentele recente de pe pietele financiare si criza datoriilor de stat numarindu-se printre potentialele teme de discutie. Viceministrul de externe chinez Fu Ying a declarat, intr-un interviu acordat unei reviste germane si publicat marti pe site-ul Ministerului de Externe, ca problemele zonei euro au fost discutate de colegii ei. "Desi Vestul se confrunta cu dificultati, Europa si Statele Unite au depasit in trecut multe greutati. China va fi influentata de capacitatea economiilor occidentale de a-si reveni. Gradul nostru de independenta este foarte ridicat, dar problemele Vestului nu inseamna ca China are de cistigat. Sintem in aceeasi barca. Sintem cu siguranta ingrijorati de dificultatile Vestului", a aratat Fu Ying.
Viceministrul de externe a facut referire si la propunerile inaintate saptamina trecuta de Sarkozy si cancelarul german, Angela Merkel, pentru o mai buna integrare intre statele din zona euro, calificindu-le drept vesti bune. "Recent, am discutat cu colegii mei despre viitorul Uniunii Europene. Toata lumea a fost de acord, la un nivel fundamental, ca tarile europene trebuie sa isi rezolve impreuna problemele, UE trebuie sa continue sa progreseze si sa se integreze, altfel zona euro s-ar putea prabusi", a comentat oficialul chinez.
Circa un sfert din rezervele valutare ale Chinei sint in euro, potrivit estimarilor analistilor. China a acumulat rezerve record in valoare de 3.000 de miliarde de dolari. UE este cel mai important partener comercial al Chinei, cu legaturi comerciale bilaterale de 395 miliarde de euro in 2010, potrivit datelor Eurostat. Exporturile Chinei catre UE au atins 281,9 miliarde euro anul trecut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.