Economic

Guvernul se pregateste de adoptarea unor noi masuri fiscale

Ziarul de Vrancea
23 aug 2011 919 vizualizări
Strainii cu rezidenta in Romania vor plati impozite in urmatorul an de la dobindirea acestui statut n cheltuielile exagerate cu diurnele vor fi supuse impozitarii

Cetatenii straini cu rezidenta in Romania vor plati impozit pe veniturile obtinute atit in tara, cit si in strainatate in primul an de la dobindirea acestui statut, si nu dupa trei ani, asa cum prevede legislatia in vigoare, potrivit unui proiect de ordonanta care aduce modificari Codului Fiscal. "Aceste venituri urmeaza a fi supuse impunerii incepind cu anul calendaristic urmator celui in care persoana fizica a obtinut rezidenta in Romania, concomitent cu acordarea acelorasi drepturi de deducere de care beneficiaza o persoana fizica romana", se arata in nota de fundamentare a proiectului.
In prezent, persoana fizica nerezidenta care indeplineste conditiile de rezidenta in Romania timp de trei ani consecutiv plateste impozit pe veniturile obtinute din orice sursa, atit din Romania, cit si din afara Romaniei, incepind cu al patrulea an fiscal. Pentru a fi considerata rezidenta, o persoana fizica trebuie sa aiba domiciliul in Romania, sa locuiasca in tara pentru perioade ce depasesc in total 183 de zile pe an, sau sa fie cetatean roman care lucreaza in strainatate ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.
Concomitent, Finantele au mentinut obligatia de plata a impozitului de catre o persoana fizica rezidenta romana cu domiciliul in Romania pentru inca trei ani urmatori celui in care are loc schimbarea rezidentei acesteia intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.
Statul va impozita cheltuielile in exces cu diurnele acordate angajatilor din institutiile publice care sint delegati sau detasati in alta localitate in interesul serviciului si va deduce integral aceste cheltuieli pentru veniturile din activitati independente, potrvit unui proiect de ordonanta. Nivelul legal pentru cheltuielile cu indemnizatiile pentru personalul din institutiile publice va fi stabilit prin hotarire a Guvernului, iar baza de impozitare va fi extinsa pentru partea care depaseste aceasta limita, se arata in nota de fundamentare a proiectului care aduce modificari Codului Fiscal.
In prezent, la determinarea venitului net anual din activitati independente este deductibila cheltuiala in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice. Premierul Emil Boc a declarat recent ca "nici un leu" nu va fi taiat din ceea ce este achitat in prezent, urmind insa ca, prin legea bugetului pe 2012 si in functie de evolutia pietelor internationale, sa fie stabilit ce drepturi vor fi acordate anul viitor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stiru m., acum 4622 zile, 22 ore, 48 minute, 38 secunde
D-nule prim-ministru,pentru parlamentarii romani,introduceti impozit de 16% pe toate cheltuielile efectuate de acestia .....cheltuielile sunt foarte mari,nu mai putem suporta lipsa acestora din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.