Economic

Turbulentele de pe pietele financiare ar putea intirzia privatizarile in Europa

Ziarul de Vrancea
22 aug 2011 714 vizualizări
Grecia trebuie sa stringa din vinzarea activelor statului 50 miliarde euro pina in 2015 n Rusia si-a propus ca tinta obtinerea a 200 miliarde de dolari in decurs de cinci ani n acum o luna, Romania nu a reusit sa vinda 10% din titlurile OMV Petrom n nici Turcia sau Suedia nu reusesc sa vinda participatii ale statului

Turbulentele de pe pietele financiare ar putea intirzia planurile de privatizare ale unor guverne europene, precum Grecia, Romania si Rusia, tarile care isi pot permite sa astepte urmind sa amine vinzarea activelor, in timp ce celelalte state cauta alte variante, se arata intr-o analiza Reuters. Deprecierea puternica a actiunilor a taiat cu miliarde de euro valoarea companiilor de stat in luna august, ridicind semne de intrebare privind perspectiva planurilor de privatizare ale multor tari europene, precum Grecia, Portugalia, Rusia, Polonia si Romania. "Deciziile finale nu au fost luate inca, dar va fi un impact masiv privind ce poate fi facut la valori acceptabile", comenteaza un bancher londonez. Unele tari risca sa rateze obiective de finantare asumate in cadrul acordurilor de ajutor extern daca nu efectueaza privatizarile planificate. Pe de alta parte, bancile de investitii ar putea pierde comisioane de milioane de euro.
Printre statele aflate in criza de timp se numara Grecia, care s-a angajat sa atraga 50 miliarde euro pina in 2015 din vinzarea activelor statului in cadrul acordului de finantare externa convenit la sfirsitul lunii iulie cu partenerii din zona euro si Fondul Monetar International. Statul elen trebuie sa stringa 1,7 miliarde euro din privatizari pina la sfirsitul lunii septembrie si un total de 5 miliarde euro pina la finele anului, insa seful agentiei responsabile de privatizari a avertizat deja ca planurile ar putea fi intirziate pentru a se evita vinzarea la preturi prea mici. "Trebuie sa fie atenti la valoare. Vinzarea acestor companii la discounturi foarte puternice nu va functiona, la preturi mai mici trebuie sa vinzi mai multe active pentru a-ti atinge obiectivele. Vor fi nevoiti sa lucreze cu FMI pentru a determina care este cea mai buna varianta", considera James Close, seful diviziei de servicii de consiliere si tranzactii pentru guverne din cadrul Ernst & Young. O optiune ar fi colectarea de dividende de la companiile de stat care genereaza bani, noteaza el. Totodata, o sursa apropiata agentiei grecesti de privatizare a declarat ca statul va atinge in acest an obiectivele de finantare, insa nu din vinzari directe.
Si alte tari trebuie sa vinda active ale statului in urma unor acorduri de finantare externa. Portugalia este pe cale sa vinda in acest an pachete de actiuni detinute de stat la mai multe companii, printre care si Energias de Portugal, cel mai mare furnizor de utilitati din tara. Romania nu a reusit in luna iulie sa vinda pachetul de aproape 10% din titlurile OMV Petrom detinut de stat, deoarece ofertele din partea investitorilor au fost prea mici. Pentru Irlanda, obiectivul de a stringe 2 miliarde euro din privatizari nu este o conditie importanta a acordului incheiat cu FMI, iar guvernul nu vrea sa privatizeze nimic inainte de sfirsitul acestui an. Rusia vrea sa stringa, in urmatorii cinci ani, 200 miliarde de dolari din vinzarea activelor statului, pentru reducerea deficitului bugetar, atragerea capitalului strain si eficientizarea marilor companii. Polonia a reusit deja sa adune 11,6 miliarde zloti (4 miliarde de dolari) din totalul de 15 miliarde zloti pe care trebuie sa ii obtina in acest an din privatizari si vrea de asemenea sa-si reduca datoriile, insa, la fel ca Rusia, guvernul nu este constrins de un acord extern. Rusia a programat vinzarea unui pachet de 7,6% din actiunile Sberbank la mijlocul lunii septembrie, insa actiunile bancii s-au depreciat cu 24% in august, iar o sursa bancara a afirmat ca privatizarea ar putea fi aminata pentru a evita perioada de volatilitate.
Turcia este pe cale sa rateze obiectivul autoimpus de a obtine 13,7 miliarde lire turcesti (7,7 miliarde de dolari) din privatizari in acest an, tot din cauza situatiei dificile de pe pietele financiare. Si Suedia, unul dintre cele mai solide tari din zona euro din punct de vedere al situatiei fiscale si financiare, a fost nevoita sa amine vinzarea unor actiuni detinute de stat la grupul bancar Nordea, in timp ce Italia s-a abtinut de la detalierea planurilor de privatizare promise. Unele tari ar putea avea insa mai mult succes, in pofida volatilitatii de pe piete. Planurile Spaniei de a lista in octombrie la bursa loteria de stat ar putea fi incununate de succes, deoarece profitul companiei a crescut puternic in timpul crizei financiare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.