Economic

Guvernul mai da un brinci societatilor private: contributiile sociale vor fi platite integral si pentru drepturile de autor

Ziarul de Vrancea
22 aug 2011 1083 vizualizări
Prevederea se va aplica atunci cind exista incheiat un contract individual de munca si unul de exclusivitate

Firmele vor plati contributii sociale la fel ca in cazul salariilor pentru activitatile independente ale personalului care are si contract de munca cu aceeasi societate, precum si in cazul activitatilor declarate independente unde exista clauza de exlusivitate, potrivit unui proiect al Finantelor. "In cazul in care intre platitorul de venit si persoana fizica exista incheiat un contract individual de munca, precum si un contract/raport juridic pe baza caruia se desfasoara o activitate independenta, aceasta va fi reconsiderata de catre autoritatile fiscale ca activitate dependenta", se arata intr-un proiect de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal.
Reprezentantii ANAF au precizat ca reconsiderarea se va face si in cazul in care contractul individual de munca este incheiat cu o firma, iar contractul pe baza caruia se desfasoara activitatea independenta se deruleaza cu o alta companie din grup, daca este vorba despre activitati similare. "Daca sint aceleasi activitati, atunci actiunea trebuie tratata unitar, indiferent daca un contract este pe o firma, iar celalalt pe alta", a spus un oficial al ANAF. Proiectul de act normativ nu prezinta explicit o astfel de situatie.
In document este introdusa o noua conditie pentru ca o activitate sa fie considerata independenta, si anume ca beneficiarul sa poata desfasura activitatea concomitent pentru mai multi platitori. Astfel, in cazul contractelor privind activitati independente, platitorul nu mai poate solicita exclusivitate, intrucit Fiscul va reconsidera activitatea ca fiind dependenta.

Criterii noi pentru definirea activitatii independente

Ministerul Finantelor a modificat si criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independente, incluzind in primul rind riscul pe care si-l asuma contribuabilul. De asemenea, o persoana care desfasoara activitati independente trebuie sa dispuna de libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului in care se deruleaza. In acelasi timp, activitatea se va putea desfasura nu numai direct de catre beneficiar, ci si cu personalul angajat de contribuabil. Potrivit Codului Fiscal in vigoare, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru. O alta conditie este ca in prestarea activitatii, beneficiarul de venit sa foloseasca exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu. A treia conditie este ca platitorul de venit sa suporte in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura. Ultima conditie stabileste ca platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit. Pentru ca o activitate sa fie considerata dependenta potrivit legii, doar una dintre cele patru conditii trebuie indeplinita.
O activitate activitate dependenta reprezinta orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare. In cazul reconsiderarii unei activitati independente ca fiind activitate dependenta, venitul realizat este considerat venit asimilat salariului si este supus regulilor de impunere potrivit prevederilor din Codul Fiscal referitoare la venituri din salarii si impozitul pe venit, precum si prevederilor referitoare la activitati dependente de la contributii sociale obligatorii.
Impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii vor fi recalculate si virate conform prevederilor Codului de procedura fiscala, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. Potrivit Fiscului, veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor sau drepturi conexe dreptului de autor. Persoanele fizice care obtin venituri de peste 119.000 lei anual din drepturi de proprietate intelectuala ca urmare a unor activitati independente sint obligate sa plateasca TVA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
VWNessy, acum 4614 zile, 10 ore, 56 minute, 47 secunde
<a href="http://www.centiprix.net/">propecia generic name</a> 8735 <a href="http://www.shoppills.net/">topamax</a> 523081
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.