Economic

Trei motive pentru care criza de la Atena infecteaza tarile din regiune

Ziarul de Vrancea
21 aug 2011 872 vizualizări
Criza datoriilor din Europa s-a extins deja ca un virus de la greci catre Irlanda si Portugalia, iar acum si alte tari sint in pericol: Spania si Italia sint candidate sa aiba grave probleme financiare.

Jurnalistii de la Washington Post explica de ce criza financiara dintr-o singura tara este pe punctul de a se extinde in toata Europa si care sint canalele prin care problemele economice dintr-o tara le influenteaza pe celelalte.
Dupa prabusirea economiei Greciei, Uniunea Europeana, si in special zona euro se confrunta acum cu riscul contagiunii. Analistii economici au identificat legaturile responsabile pentru raspindirea “iute si furioasa” a crizei financiare de la o tara la alta. Una dintre acestea este comertul dintre tari care poate propaga “boala” de la o economie la alta.
Contagiunea prin intermediul bancilor. Cind o tara cu probleme financiare ajunge in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile, bancile si alte institutii financiare care le imprumuta bani se supun unui risc, in conditiile in care pot inregistra pierderi importante. Daca bancile nu mai imprumuta statul respectiv, acest lucru destabilizeaza si sistemul bancar din tara de origine a institutiilor financiare. Acest lucru se poate intimpla, de exemplu, pentru ca bancile incearca sa-si acopere pierderile din tara suferinda cu bani dintr-o alta tara.
Pierderea increderii investitorilor. In acelasi timp, dacs investitorii isi pierd increderea in capacitatea unei tari de a-si plati datoria, acestia cer garantii mai ridicate pentru bondurile tarii respective pentru a acoperi riscul de a pierde bani. Cind costurile de imprumut cresc, unei tari care deja are probleme financiare ii va fi dificil sa stringa bani pentru a-si plati datoriile. Acest lucru se intimpla in prezent in tarile europene, pe care investitorii le considera vulnerabile si prefera sa-si plaseze banii in locuri mai sigure.
Comertul. Un al treilea canal de contagiune este pe linia comertului. Cind doua tari au o legatura de comert, economiile celor doua state depind una de cealalata. Daca intr-una din tari criza financiara duce la prabusirea economiei, aceasta va importa mai putine produse de la tarile partenere, ceea ce va destabiliza si economiile acestora. (www.incont.ro)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.