Economic

Principalii indici ai burselor de la Londra si Paris coboara sub praguri psihologice

Ziarul de Vrancea
19 aug 2011 814 vizualizări
Principalul indice al bursei de la Londra, FTSE 100, a coborit vineri sub pragul psihologic de 5.000 de puncte, iar CAC 40 al pietei de capital de la Paris a scazut sub 3.000 de puncte, din cauza ingrijorarii investitorilor ca marile economii ar putea intra in recesiune. Cotatiile bancilor sunt cel mai puternic afectate, din cauza economiei globale si a temerilor privind posibile dificultati de finantare pe termen scurt.

La 08:25 GMT (11:21 ora Romaniei), FTSE 100 se afla in scadere cu 1,58%, la 5.011,8 puncte, dupa ce a coborit pe parcursul diminetii sub 5.000 de puncte, iar CAC 40 cu 2,14%, la 3.010,15 puncte. Indicele francez a trecut in primele ore de tranzactionare sub nivelul de 3.000 de puncte. Nervozitatea investitorilor s-a amplificat, dupa ce unele banci europene au fost nevoite sa plateasca, joi, dobinzi mai mari pentru finantarile in dolari.

Bank of America vrea sa desfiinteze 10.000 de locuri de munca

Bank of America va desfiinta 3.500 de locuri de munca in acest trimestru si lucreaza la un plan care ar elimina alte citeve mii de posturi, putind ajunge pina la 10.000, au declarat surse apropiate situatiei, potrivit Wall Street Journal. La sfirsitul lunii iunie, Bank of America avea 288.000 de angajati. Cea mai mare banca din SUA se alatura astfel altor institutii de credit cu prezenta la nivel global, care au anuntat ca renunta la aproape 50.000 de slujbe, proces ce urmeaza sa se desfasoare si in anii urmatori. Grupurile britancie HSBC si Lloyds au anuntat cele mai mari diminuari de personal.
Reducerea cu 3.500 a numarului de locuri de munca la Bank of America ar urma sa fie implementata pina la sfirsitul lunii septembrie si va afecta majoritatea diviziilor bancii, inclusiv investment banking si trading, au afirmat sursele. Desfiintarea altor citeva mii de posturi ar putea avea loc in cadrul unui plan de restructurare, potrivit Wall Street Journal.

Guvernul spaniol a aprobat noi masuri anti-criza

Guvernul spaniol a aprobat vineri noi masuri anti-criza, intre care reducerea TVA pentru achizitiile de locuinte noi si reforme privind impozitele pentru companii. Executivul spera ca masurile, menite sa atraga venituri de 4,9 miliarde de euro, sa fie adoptate urgent de Parlament, in conditiile in care tara se afla in centrul unei noi furtuni financiare care ameninta intreaga zona euro. "Masurile includ reducerea temporara a TVA la achizitiile de locuinte noi, plata in avans a impozitelor de catre companii si reforma cheltuielilor din sectorul sanatatii, care prevede folosirea in mai mare masura a medicamentelor generice", a declarat purtatorul de cuvint al Guvernului, Jose Blanco. Ministrul Economiei, Elena Salgado, a subliniat intr-o conferinta de presa ca aceste masuri vizeaza sustinerea cresterii economice si a redresarii sectorului constructiilor.

Dobinzile la creditele ipotecare din SUA au ajuns la minimul a peste 50 de ani

Dobinzile la creditele ipotecare au scazut in Statele Unite la minimul a peste 50 de ani, locuintele devenind astfel mai atractive pentru eventuali cumparatori, potrivit unui sondaj realizat de compania americana de stat Freddie Mac, citat de CNN. Rata medie la imprumuturile pe 30 de ani cu dobinda fixa a coborit la 4,15% in aceata saptamina. Minimul anterior, de 4,17%, a fost inregistrat in noiembrie anul trecut. Pentru creditele pe 15 ani cu dobinda fixa, media a coborit la 3,36%. "Anuntul Rezervei Federale de saptamina trecuta privind mentinerea dobinzii minime record, apropiate de zero, si temerile de pe pietele financiare privind bancile europene au avut efect si in aceasta saptamina si au permis tuturor produselor ipotecare din sondajul nostru sa ajunga la minime record", a spus economistul-sef al Freddie Mac, Frank Nothaft.
In pofida conditiilor favorabile, piata imobiliara din SUA nu isi revine dupa criza financiara declansata in 2008. Vinzarile de locuinte vechi au scazut in iulie, fata de iunie, potrivit Asociatiei Nationale a Dezvoltatorilor Imobiliari din SUA, chiar daca fata de iulie anul trecut au crescut. Totodata, piata locuintelor noi ramine la circa un sfert fata de perioada de dinaintea crizei. Dobinzile la creditele ipotecare sunt puternic influentate de randamentele titlurilor Trezoreriei SUA, care au coborit la un minim istoric, sub pragul de 2%.

Actiunile Hewlett-Packard s-au prabusit cu 22%

Actiunile Hewlett-Packard (HP) s-au prabusit vineri cu 22%, cel mai amplu declin din ultimii 31 de ani, dupa ce compania a anuntat schimbari strategice, inclusiv o posibila transformare a diviziei de PC-uri in companie independenta, transmite Bloomberg. Titlurile HP, cel mai mare producator de PC-uri la nivel mondial, au scazut cu 6,56 dolari, respectiv 22%, la 22,95 dolari pe unitate. in timpul tranzactiilor, actiunile au coborit cu 23%, cel mai grav declin dupa 1980. Compania a anuntat joi ca ar putea separa de grup divizia de PC-uri si sa inchida unitatea producatoare de tablete si hardware pentru smartphone.
HP a convenit totodata preluarea producatorului britanic de software Autonomy, pentru circa 10,3 miliarde de dolari. Hewlett-Packard a emis estimari referitoare la vinzarile si profitul din acest trimestru care sunt sub asteptarile analistilor. "Oamenii si-au pierdut increderea in companie", a declarat Brian Marshall, analist la firma Gleacher din San Francisco. El a aratat ca investitorii isi dau seama ca modelul financiar al HP este intr-o dezordine mai mare decit au crezut.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.