Economic

Cum se impoziteaza veniturile de natura profesionala

Mihai Boicu
16 aug 2011 1656 vizualizări
Cei care cistiga regulat bani din drepturi de autor si drepturi conexe, precum si din activitati profesionale, platesc lunar taxe statului

Veniturile de natura profesionala reprezinta cistigurile realizate de o persoana fizica din drepturi de autor si drepturi conexe si/sau venituri realizate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului Civil. “Pentru aceste venituri se datoreaza impozit pe venit, contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj (care se retin, se declara si se achita la bugetul general consolidat de catre platitorii de venit) si contributia asigurari sociale de sanatate (care se declara si se plateste direct la casele teritoriale de sanatate de catre beneficiarii veniturilor)”, precizeaza reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea. Persoanele care nu sint obligate sa plateasca contributii individuale sint cele care, pe linga veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, cu caracter ocazional. De asemenea, sint scutite si persoanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii, precum si pensionarii. Baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale si asigurari pentru somaj o reprezinta venitul net lunar, dar nu mai mult de cinci salarii medii brute pe economie, in cazul veniturilor cu caracter repetivi realizate care obtin/nu obtin si cistiguri de natura salariala. Pentru cei care nu sint salariati si cistiga ocazional bani din drepturi de autor si drepturi conexe, baza de calcul este venitul net anual, dar nu mai mult de cinci salarii medii brute pe economie. La activitatile desfasurate in baza contractelor si conventiilor se ia in calcul venitul brut. Persoanele care inregistreaza venituri de natura profesionala au obligatia sa declare lunar impozitul si contributiile, pina pe data de 25 a lunii urmatoare. Incepind din 25 iulie, Declaratia 112 se depune doar electronic, iar contribuabilii trebuie sa obtina certificate de semnatura electronica de la furnizorii autorizati. In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar (diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile), care este limitat la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decit un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.