Economic

Francul elvetian continua sa scada

Ziarul de Vrancea
16 aug 2011 1009 vizualizări
Cursul de referinta pentru francul elvetian anuntat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut puternic, pentru a doua sedinta consecutiv, cu 9,33 bani, la 3,7993 lei/franc, iar rata oficiala pentru euro/leu a coborit cu 0,78 bani, la 4,2706 lei/euro.

Francul elvetian a cazut vineri cu 19,72 bani, la 3,8926 lei/franc, dupa cinci sedinte consecutive in care a inregistrat niveluri maxime istorice. Aprecierea leului a fost determinata indirect de speculatiile ca Banca Nationala a Elvetiei va interveni pentru a tempera aprecierea monedei prin stabilirea unei tinte a cursului.
BNR calculeaza cursul de schimb leu/franc in functie de paritatile euro/franc si leu/euro. Cursul de schimb pentru euro anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei a fost de 4,2784 lei/euro. Leul s-a apreciat marti si in raport cu dolarul american, paritatea oficiala coborind cu 3,84 bani, la 2,9673 lei/dolar, de la nivelul afisat vineri, de 3,0057 lei/dolar. Piata interbancara locala a fost inchisa luni pentru celebrarea sarbatorii Adormirii Maicii Domnului.
Primele tranzactii de marti au fost realizate la 4,2650 - 4,2670 lei/euro, paritate cu 1,1 - 1,2 bani sub nivelul de la finalul sedintei de vineri, 4,2760 - 4,2790 lei/euro. Cursul a revenit repede aproape de 4,2700 lei/euro, astfel ca la putin timp dupa ora 10:00, bancile cotau euro la 4,2670 - 4,2700 lei, respectiv cu 0,9 bani sub paritatea de la inchiderea de vineri. Pina la ora 13:00, cind Banca Nationala a Romaniei anunta cursul de referinta, cotatiile variau usor in jurul nivelului de 4,2700 lei/euro. La putin timp dupa ora 13:00, bancile comerciale cotau euro la 4,2700 - 4,2715 lei.
Jucatorii nu au reactionat la datele publicate marti cu privire la evolutia Produsului Intern Brut. Economia a inregistrat o crestere cu 0,3% in al doilea trimestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar in primul semestru PIB a avansat tot cu 0,3%, date ajustate sezonier, fata de jumatatea lui 2010. Comparativ cu primul trimestru al acestui an, PIB a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% (date ajustate sezonier), conform primelor estimari publicate de INS.
Banca Nationala a Romaniei a imprumutat marti cu 3,2 miliarde lei cinci banci, printr-o operatiune repo a carei scadenta a fost stabilita pentru 23 august, aceasta fiind cea mai mare suma plasata de banca centrala dupa luna februarie, cind a imprumutat 6,418 miliarde lei. Unii dealeri cred ca prin aceasta operatiune BNR a incercat sa opreasca o crestere a dobinzilor, in conditiile in care unele banci nu si-au realizat inca rezervele minime obligatorii impuse de banca centrala, iar pina la scadenta mai este o saptamina.
Dobinzile practicate marti dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au fost foarte apropiate de randamentele de vineri si au variat intre 5,82% - 6,32%. Dobinzile au fost vineri de 5,83% - 6,33%. Pe de alta parte, dobinzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamina au scazurt usor, la 5,66% - 6,16%, dupa ce vineri au fost de 5,82% - 6,32%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.