Economic

Stiri economice nationale si internationale pe scurt

Ziarul de Vrancea
12 aug 2011 815 vizualizări
Taxa speciala pentru masinile de transport international a fost eliminata





Guvernul a eliminat taxa speciala perceputa in prezent la vama pentru masinile de transport marfa in regim international, de 20 dolari pentru fiecare autovehicul, remorca sau semiremorca, taxa fiind contrara regulilor comunitare si neprevazuta in acordurile bilaterale in domeniu semnate de Romania. Taxa a fost introdusa in 1975, iar sistemul de colectare a mai fos revizuit doar in 1992. Astfel, legislatia in vigoare imputerniceste autoritatea vamala sa incaseze, la intrarea in tara, o taxa speciala in valuta, de 20 dolari pentru fiecare autovehicul si remorca sau semiremorca folosite la transportul international de marfuri. De la plata taxei sint exceptate numai autovehiculele inmatriculate in Romania, precum si cele inmatriculate in tari care nu percep astfel de taxe pentru vehicule romanesti. Avind in vedere aceste exceptii, Executivul a stabilit, in 2003, o lista a statelor care nu sint scutite de la plata acestei taxe si pe care figureaza inca Irlanda, Norvegia, Potrugalia si Turcia, masinile de transport marfa inmatriculate in aceste state fiind taxate si in prezent pentru trecerea frontierei. Taxa a fost insa eliminata de Guvern printr-o hotarire adoptata la inceputul lunii august, in conditiile in care impunerea unei astfel de plati incalca normele comunitare in domeniu. "Perceperea unei astfel de taxe speciale pentru indeplinirea formalitatilor vamale, fie de catre autoritatile romane, fie de catre alte state membre UE mijloacelor de transport rutiere inmatriculate in Romania, este contrara acquis-ului comunitar, iar acordurile bilaterale in domeniul transporturilor rutiere internationale, incheiate de Romania, nu prevad plata unei taxe speciale pentru indeplinirea formalitatilor vamale, fapt confirmat si Uniunea Nationala a Transportatorilor", se arata in actul normativ. Anul trecut, incasarile rezultate din aplicarea acestei taxe au totalizat 650.784 lei.



Bursele cresc puternic dupa interzicerea tranzactiilor in lipsa

Bursele europene au urcat puternic, datorita aprecierii actiunilor bancare in urma interzicerii tranzactiilor de tip vinzare in lipsa (short-selling) cu titluri ale companiilor financaire pe pietele din Franta, Italia, Spania si Belgia, transmite Reuters. Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a urcat cu 2,5% pina la ora 9:56 GMT (12:56 ora Romaniei), in timp ce indicele bancar Stoxx Europe 600 a avansat cu 2,9%. "Combinata cu avintul pozitiv pe care l-am vazut recent, (interdictia pe short-selling, n.r.) ar putea asigura un final de saptamina mai putin dramatic. Traderii sint insa inca nervosi, asa ca orice stire negativa ar putea speria iar pietele", a comentat pentru agentia Bloomberg un analist al IG Markets Melbourne. Franta, Spania, Italia si Belgia au impus interdictii, temporare sau pe perioada nedeterminata, pe tranzactiile de tip vinzare in lipsa cu actiunile companiilor financiare, pentru a stabiliza pietele dupa deprecieri puternice ale actiunilor bancilor franceze in ultimele zile in urma unor zvonuri neverificate si dezmintite oficial. Printre motivele invocate de autoritati pentru interdictie se numara "restrictionarea beneficiilor care pot fi cistigate prin raspindirea de zvonuri false". Un alt factor pozitiv este anuntarea unei intilniri intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, care vor discuta marti despre criza datoriilor de stat. Potrivit datelor anuntate vineri, productia industriala din zona euro a scazut cu 0,7% in iunie, economistii anticipind o stagnare. Investitorii asteapta date economice si din SUA, unde urmeaza sa fie publicate rapoarte privind vinzarile retail si increderea consumatorilor.




Afacerile Alro au avansat cu 30%

Cifra de afaceri a producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) a avansat cu 30% in primul semestru, la 1,136 miliarde lei (271,9 milioane euro), iar profitul a urcat de sase ori in primul semestru, la 177,4 milioane lei (42,4 milioane euro). Compania a consemnat in perioada similara a anului trecut o cifra de afaceri de 875,4 milioane lei si un profit net de 28,9 milioane lei. Veniturile au crescut cu 38% in prima jumatate a acestui an, la 1,424 miliarde lei (340,7 milioane euro), iar cheltuielile au urcat 22%, la 1,211 miliarde lei (290 milioane euro), potrivit informatiilor transmise, vineri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In perioada similara a anului trecut, Alro a inregistrat venituri de 1,034 miliarde lei si cheltuieli de 997,7 milioane lei. Alro a inregistrat un profit operational de 227,6 milioane lei (54,4 milioane euro), cu 63% peste cel din priemle sase luni ale anului trecut, de 139,3 milioane lei. Compania si-a redus semnificativ pierderile financiare, de la 103 milioane lei in prima jumatate a anului trecut, la 15,3 milioane lei (3,6 milioane euro).



Vinzarile de retail din SUA au crescut in iulie

Vinzarile de retail din Statele Unite au inregistrat in iulie cea mai mare crestere incepind din martie, de 0,5%, temperind temerile ca cea mai mare economie a lumii ar putea intra din nou in recesiune, transmite Reuters. Avansul din iulie a fost anticipat de analisti. Pentru iunie, autoritatile au revizuit cresterea la 0,3%. Cheltuielile de consum reprezinta doua treimi din activitatea economica din SUA, iar datele publicate, vineri, de Departamentul Comertului indica un inceput solid pentru trimestrul al treilea, noteaza Reuters. Excluzind sectorul auto, vinzarile au urcat cu 0,5%, peste avansul de 0,2% anticipat de analisti. Datele au fost sustinute de o majorare de 1,6% pe segmentul combustibililor, datorata, in parte, crsterii preturilor.  Avansul economic al SUA a fost anemic in prima jumatate a anului, iar somajul ridicat, alimentind temeri ca recuperarea ar putea incetini, iar Rezerva Federala ar putea fi nevoita sa recurga la noi masuri de relaxare a politicii monetare.




Economia franceza a stagant in trimestrul al doilea

Economia franceza a stagnat in trimestrul al doilea, transmitind un semnal negativ pietelor, dupa un avans de 0,9% in primele trei luni, cea mai buna evolutie din ultimii cinci ani, transmite Reuters. Cifra anuntata vineri de biroul oficial de statistica creste presiunile asupra guvernului de a reduce cheltuielile publice si a elimina reducerile de taxe, pentru a convinge pietele financiare ca nu va rata tintele de reducere a deficitului bugetar. Principala cauza a frinarii cresterii PIB este scaderea puternica a consumului populatiei, care a coborit cu 0,7% fata de primul trimestru. Economia franceza, a doua din UE, depinde in mare masura de cererea interna. Media estimarilor inaintate de analistii intervievati de Reuters indica o crestere economica de 0,3%. Dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit la inceputul acestei saptamini pentru protejarea obligatiunilor guvernamentale ale Italiei si Spaniei, pietele au inceput sa atace Franta, din cauza zvonurilor si contrazvonurilor privind situatia financiara a bancilor franceze si posibilitatea retrogradarii ratingului AAA al tarii. Stagnarea economiei nu va ajuta la calmarea pietelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.