Economic

Vrincenii au pus bani pentru zile negre si pe criza

Mihai Boicu
8 aug 2011 1222 vizualizări
u recesiunea a provocat stoparea creditarii in judetul nostru si cresterea sumelor de bani depozitate la institutiile bancare, deoarece atit populatia, cit si agentii economici nu au mai facut investitii u din ianuarie 2009 pina la sfirsitul primului trimestru din acest an valorea a sumelor economisite a crescut u pe de alta parte, procesul de creditare a inregistrat un regres


Criza economica i-a facut pe vrinceni mult mai prudenti in ceea ce priveste gestionarea veniturilor pe care le au. De la inceputul recesiunii pina in prezent, valoarea creditelor contractate de la institutiile de creditare s-a diminuat, deoarece populatiei i-a fost frica sa se mai indatoreze din cauza perspectivelor sumbre ale economiei. Pe de alta parte, oamenii au economisit mai mult in ultimii doi ani deoarece, in general, au facut cheltuieli doar pentru bunurile de stricta necesitate. Daca tendinta de scadere a creditarii a fost mai putin evidenta, valoarea sumelor depuse la banci a inregistrat un salt de peste jumatate de miliard de lei. Astfel, in ianuarie 2009 vrincenii aveau in conturi 1,041 miliarde lei. Dupa mai bine de doi ani de criza economica, la 31 martie a.c. valoarea economiilor a crescut la 1,595 miliarde lei, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Analiza acestor date arata ca locuitorii judetului au avut mai multa incredere in moneda nationala. Astfel, disponibilitatile financiare in lei se ridicau la 765,419 milioane lei in ianuarie 2009, dupa care au crescut pina la 1,233 miliarde lei la finele primului trimestru din acest an. La valuta, saltul inregistrat a fost mai mic, de la 276 milioane lei la 362,4 milioane lei.


Firmele au strins cei mai multi bani la banci


Populatia detine cea mai mare pondere in structura economiilor facute in Vrancea. La sfirsitul lunii martie, valoarea sumelor de bani depozite la banci se ridicau la 1,081 miliarde lei, cu 217,2 milioane lei mai mult decit in ianuarie 2009. Chiar daca firmele au mai putini bani pusi deoparte decit populatia, acestea au pus mai multi bani deoparte. Cauza principala a fost lipsa de incredere in viitorul economiei, ceea ce a determinat aminarea inceperii unor investitii, dar si stoparea proiectelor aflate in curs de derulare ca urmare a lipsei de lichiditati. Astfel, daca resursele financiare ale mediului de afaceri se ridicau la debutul recesiunii la 148,475 milioane lei, in prezent valoarea acestora este mai mare cu 335,425 milioane lei, respectiv de 483,9 milioane lei. Cel mai mare salt al economisirii din acest din ultimii doi ani fost chiar in primul trimestrul din acest an, de 282 milioane lei, ceea ce arata ca vrincenii si agentii economici din judet nu impartasesc optimismul guvernantilor in ceea ce priveste iesirea din recesiune.


Bancile au imprumutat mai putini bani


Creditarea a cunoscut un usor regres in ultimii doi ani, atit din cauza contextului economic, cit si inasprii conditiilor impuse de institutiile bancare solicitantilor. Astfel, in ianuarie 2009 valoarea totala a sumelor imprumutate de vrinceni se ridica la 1,706 miliarde lei, in timp ce la sfirsitul primului trimestru din acest an era de 1,618 miliarde lei, in scadere cu 87,8 milioane lei. Potrivit datelor BNR, la creditele in lei s-a inregistrat o diminuare a volumului  acestora atit in cazul populatiei, cit si a agentilor economici. La agentii economici, reducerea a fost de 10 milioane lei, de la 468 milioane lei la 458 milioane lei. In cazul populatiei, diminuarea a fost de la 432,5 milioane lei la 361,9 milioanei lei. La creditele in valuta evolutia a fost diferita pentru cele doua categorii. Firmele s-au imprumutat mai mult in alte monede, iar valoarea creditelor a crescut de la 272,8 milioane lei la 291,7 milioane lei. Pe de alta parte, daca vrincenii aveau datorii la banci de 527,4 milioane lei la inceputul crizei economice, la 31 martie a.c. cuantumul acestora era de 505,2 milioane lei. In continuare, este de asteptat ca trendul descrescator al creditarii si crescator al economisirii sa se mentina deoarece roadele mult asteptatei reveniri economici se vor vedea mult mai tirziu in nivelul de trai. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.