Economic

O decizie care poate schimba soarta lumii a fost luata dintr-o eroare

Ziarul de Vrancea
7 aug 2011 629 vizualizări
S&P a redus ratingul Statelor Unite pentru prima data in istorie u autoritatile spun ca au gasit "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari” in calculele agentiei u "nu este un mare soc", afirma analistii

SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poors, lovitura fara precedent la adresa celei mai mari economii a lumii dupa o lupta politica ce lasa Statele Unite la un pas de default (incapacitate de plata), transmite Reuters. S&P a anuntat ca a redus cu o treapta, la AA, ratingul pe termen lung, pentru prima data in istorie, din cauza ingrijorarilor cu privire la deficitul bugetului si datoriile SUA. Decizia agentiei de rating ar putea creste costurile creditarii pentru administratia americana, companii si populatie. Perspectiva ratingului este negativa, ceea ce indica o alta posibila retrogradare in urmatoarele 12-18 luni. Celelalte doua mari agentii, Moody's si Fitch, au mentinut in aceasta saptamina ratingul de credit la SUA al "AAA". Administratia Obama a atacat credibilitatea S&P, dupa ce agentia a redus ratingul SUA, de la "AAA" la "AA", sustinind ca a gasit "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari", transmite Reuters. S&P a fost nevoita sa elimine cifra respectiva din analiza agentiei, dupa ce oficialii Trezoreriei au descoperit ca estimarile privind cheltuielile discretionare ale Statelor Unite erau cu 2.000 de miliarde dolari prea ridicate, au declarat surse apropiate discutiilor. "O decizie viciata de o eroare de 2.000 de miliarde vorbeste de la sine", a declarat un purtator de cuvint al Trezoreriei.

Decizia, incarcata cu semnificatii simbolice

Reducerea ratingului Statelor Unite de catre Standard & Poor’s (S&P) la AA plus "nu este un mare soc", si desi pietele de capital vor pune presiune pe dolar si pe piata titlurilor de Trezorerie acestea nu vor fi accentuate, potrivit mai multor analisti contactati de Reuters. "Nu este total neasteptat. Cred ca decizia a influentat deja dolarul, intr-o oarecare masura (deoarece a fost anticipata de unii investitori - n.r.). Ne asteptam la noi presiuni pe dolarul SUA, dar o vinzare masiva este putin probabila", comenteaza analistul Vassili Serebriakov, expert in strategie valutara la grupul bancar american Wells Fargo. El noteaza ca piata titlurilor de Trezorerie SUA nu are multi rivali pe glob in privinta "profunzimii si lichiditatii", astfel ca investitorii straini nu vor incepe sa vinda agresiv aceste active. "Va pune probabil noi presiuni de cumparare pe alte monede cu titlu de safe-heaven (percepute drept investitii sigure pe timp de criza - n.r.), precum yenul japonez si francul elvetian. Va complica probabil viata autoritatilor japoneze si elvetiene, care incearca sa tempereze aprecierea monedelor nationale", a continuat Serebriakov. The New York Times spune ca decizia Standard & Poor’s de a reduce ratingul SUA de la nivelul maxim, "AAA", pentru prima data in istorie este incarcata cu semnificatii simbolice, dar aduce putine implicatii financiare clare.

Buffet: Retrogradarea nu are sens

Retrogradarea SUA de catre Standard&Poor’s (S&P) nu are niciun sens, a declarat investitorul american Warren Buffet, adaugind ca ar acorda SUA rating "AAAA", daca acesta ar exista. Calificativul maxim posibil este "AAA". "Nu inteleg. In Omaha, SUA au inca rating «AAA». De fapt, daca ar exista rating «AAAA», l-as da Statelor Unite", a declarat Buffet pentru postul de televiziune Fox Business News. Compania condusa de Buffet, Berkshire Hathaway, cu sediul in Omaha, statul Nebraska, are investitii importante in titluri ale Trezoreriei SUA "Am depus rapoartele financiare si avem lichiditati de 47 de miliarde de dolari. Peste 40 de miliarde de dolari sint investiti in titluri ale Trezoreriei. Retrogradarea SUA de catre S&P nu ma tenteaza sa vind. De fapt ne vom mentine expunerea", a spus el. Buffet nu a tras niciun semnal de alarma in privinta retrogradarii si a mers chiar pina la a spune ca nu va avea mare efect asupra burselor la deschiderea de luni. Primele care au reactionat au fost bursele arabe. Indicele Tadawul al bursei din Arabia Saudita a coborit simbata cu 5,5%, cea mai accentuata scadere de la 1 martie, iar indicele DFM General al pietei din Dubai a pierdut duminica 5,2%, cea mai slaba sedinta din ianuarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.