Economic

Cum sa pierzi PIB-ul Frantei la bursa intr-o saptamina!

Ziarul de Vrancea
5 aug 2011 898 vizualizări
Bursele din toata lumea au scazut masiv din cauza cauza temerilor ca Italia si Spania sint inghitite de criza datoriilor, iar economia mondiala se indreapta spre recesiune

Indicele MSCI All-Country World, care include cotatii din intreaga lume, a pierdut in aceasta saptamina 2.500 miliarde dolari din capitalizare, echivalent cu PIB-ul Frantei, din cauza temerilor ca Italia si Spania sint inghitite de criza datoriilor, iar economia mondiala se indreapta spre recesiune. MSCI All-Country World se afla in scadere cu 8,6% fata de inceputul saptaminii si ar putea inregistra cea mai mare scadere procentuala din noiembrie 2008, transmite Reuters. Numai indicele S&P 500 al bursei din Statele Unite a pierdut 840 de miliarde de dolari din capitalizare in aceasta saptamina, in timp ce actiunile incluse in MSCI Europe au scazut cu 817 miliarde de dolari. "Acestea sint burse pe care trebuie sa fii atent, nu sa fii un erou", a declarat directorul general al Royal Bank of Scotland, Stephen Hestor, dupa ce banca a anuntat pierderi pentru prima jumatate a anului. Credit Suisse a revizuit, ieri, in scadere tinta pentru indicele S&P 500 la sfirsitul saptaminii, de la 1.450 de puncte la 1.350 de puncte. Asteptarile bancii elvetiene sint, insa, cu 11% peste nivelul de 1.200 de puncte din inchiderea sedintei de joi.

Cadere masiva la bursa din Bucuresti

Bursa de la Bucuresti si-a accentuat scaderea la 6,47% in prima parte a sedintei, si a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, intr-o piata dominata de ordine de vinzare, sub influenta corectiilor severe de pe bursele mature, dar cu un rulaj de patru ori mai mare. a mijlocul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.928,99 de puncte si se plasa la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Un nivel mai mic a fost inregistrat la 26 iulie 2010, cind BET-C avea 2.920,94 puncte. iata se plaseaza cu 5,86% sub nivelul de la finalul anului trecut, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, inregistreaza un recul de 8,4%. Bursele din SUA si Asia au cazut joi cu pina la 5% din cauza temerilor investitorilor cu privire la frinarea economiei americane, extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro in Italia si Spania, dar si de incercarile bancilor centrale ale Japoniei si Elvetiei de a tempera aprecierea yenu-ului si a francului elvetian. Declinul a continuat vineri si pe pietele vest-europene care au cazut cu pina la 3%, consemnind corectii apropiate de cele de joi. a mijlocul sedintei de la Bucuresti, pietele din Europa Centrala si de Est erau in picaj cu pina la 3,8%. Astfel, bursa de la Bucuresti consemna cel mai sever recul din regiune. Pe piata din Romania investitorii s-au grabit inca din predeschidere sa introduca ordine de vinzare la preturi vizibil sub ultimele cotatii de joi, insa ca si in majoritatea sedintelor cele mai mari volume au fost tot pentru actiunile Fondului Proprietatea (FP).

Francul elvetian, la paritate cu euro

Francul elvetian a atins ieri un nou maxim record fata de euro, din cauza temerilor privind frinarea cresterii economice a SUA si criza datoriilor de stat din Europa, care au determiant investitorii sa renunte la active riscante si sa caute refugiu in investitii sigure, transmite Reuters. Cursul de schimb a coborit la 1,0710 franci pe euro, un nou minim istoric, revenind ulterior la 1,0812 franci, in urcare cu 0,4% fata de inchiderea de joi. Desi francul elvetian este sustinut de aversiunea investitorilor fata de risc, banca centrala a Elvetiei a avertizat ca nu va accepta o noua apreciere a monedei fara sa ia masuri, comentarii care au temperat scaderea cursului fata de euro. Pe piata din Romania, referinta publicata marti de Banca Nationala pentru francul elvetian, de 3,8269 lei/franc, a atins maximul istoric. Ieri, francul a batut un nou record si a fost cotat la 3,91 lei. Banca Elvetiei a surprins miercuri pietele, reducind dobinda de politica monetara de la 0-0,25% la "cit mai aproape de zero" pentru a incerca sa tempereze aprecierea francului si a proteja exportatorii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.