Economic

Spatii de birouri, puse la conservat

Ziarul de Vrancea
2 aug 2011 784 vizualizări
Livrarea a jumatate din spatiile de birouri cu finalizare in a doua parte a anului, in suprafata de 63.000 de metri patrati, ar putea fi aminata pentru 2012, potrivit companiei Colliers, care estimeaza o scadere a gradului de neocupare a cladirilor de linga metrou la 8%, fata de media pietei de 18%

"Pe termen scurt si mediu, stocul de cladiri noi livrate se va reduce usor, ceea ce va duce la cresterea ratei de absorbtie a spatiilor disponibile", se arata intr-un raport al companiei de consultanta imobiliara. Pentru 2012, Colliers estimeaza o crestere a stocului de birouri cu doar 70.000 de metri patrati, din care 40% sint deja preinchiriate. "De aceea, rata de neocupare se va reduce usor pina la sfirsitul anului. Mai mult, ne asteptam ca pina la sfirsitul anului sa revina pe piata tranzactiile de preinchiriere, in conditiile in care va incepe constructia citorva proiecte noi. De asemenea, de remarcat ca pe linga dezvoltatorii deja existenti pe piata sint investitori internationali mari si dezvoltatori care vor sa intre in Romania prin achizitia de terenuri atractive pentru dezvoltare", precizeaza sursa citata. In primele sase luni au fost finalizate trei cladiri de birouri, totalizind 70.000 metri patrati, astfel ca stocul a ajuns la 1,43 milioane de metri patrati. Inchirierile din perioada analizata au totalizat 90.000 de metri patrati, 90% din tranzactii reprezentind contracte noi, iar doar o parte mica dintre acestea renegocieri sau reinnoiri de contracte. "Este pentru prima data in ultimii doi ani cind sintem martorii unei proportii atit de mici de renegocieri de contracte. Pina la sfirsitul anului 2011, proprietatile situate in locatii centrale cu spatii libere de peste 3.000 de metri patrati ar trebui sa fie rare. Rata de neocupare a ramas stabila in primul semestru, la putin peste 18%, dar avind in vedere interesul crescut pentru zonele semicentrale, rata de neocupare s-a redus in aceste cazuri la 12%", apreciaza consultantii Colliers. In zonele semicentrale vor fi livrate doar 20.000 de metri patrati de proiecte noi, de aceea rata de neocupare va scadea in urmatoarele luni si va ajunge la aproape 8% in cladirile "bune", amplasate linga statiile de metrou. "In cazul unui astfel de nivel de neocupare, se asteapta ca nivelul chiriilor sa intre intr-un trend crescator", se mai spune in raport. In prezent, chiriile se situeaza intre 16 si 20 de euro/mp/luna, in zona centrala, la 13-16 euro/mp/luna in cea semicentrala si la 10-13 euro/mp/luna la periferie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.