Economic

SUA au reusit sa ajunga la datorii zero o singura data in istorie

Ziarul de Vrancea
31 iul 2011 343 vizualizări
Statele Unite au reusit o singura data in istorie sa ajunga la zero datorii, la sfirsitul mandatului de sase ani al presedintelui Andrew Jackson (1829-1835), inaintea Razboiului Civil.

In ritmul actual al discutiilor de la Washington privind plafonul de indatorare si intrarea in incetare de plati, SUA risca sa aiba mai mult de un plan de reducere a cheltuielilor pentru fiecare 1.000 de miliarde de dolari datorie, noteaza intr-o opinie pentru Reuters jurnalistul independent Chadwick Matlin. Chiar si cele mai austere propuneri ar lasa Statelor Unite datorii de 5.000 de miliarde de dolari, iar planul cu cele mai mari sanse de a fi aprobat presupune scadere pasivelor la peste 10.000 de miliarde de dolari. Undeva, Andrew Jackson da din capul scheletic, enervat ca niste americani risipitori i-au stricat mostenirea, afirma Matlin. La preluarea mandatului de catre Jackson, datoriile SUA se ridicau la 58,4 milioane de dolari. sase ani mai tirziu, dupa cum presedintele avea sa anunte in discursul privind starea natiunii, tara era pe plus, cu 440.000 de dolari in conturi. Nu a fost nevoie decit de o dedicare nebuna ideii de avea un aparat de stat redus, mutarea fortata a zeci de mii de indieni si tarife comerciale atit de ridicate incit SUA au fost aproape de a se destrama. Situatie usor de copiat in 2011. "Pentru Jackson datoria era periculoasa, pentru ca datoria punea puterea in miinile creditorilor, iar daca puterea apartinea creditorilor, atunci nu mai era a poporului, acolo unde credea el ca si este locul", potivit biografiei lui Andrew Jackson, "American Lion", scrisa de Jon Meacham. In timpul mandatului ca presedinte, Jackson a refuzt sa finanteze proiecte locale cu fonduri federale si a amenintat chiar ca va bloca toate proiectele de infrastructura. "Stau decis in fata natiunii sa platesc datoria nationala cit mai curind posibil (...) Nu voi imprumuta niciun cent decit in cazul unei necesitati absolute", a spus Jackson unui congresmen care incerca sa obtina fonduri federale. In 1830, Congresul SUA a adoptat o lege prin care indienii au fost evacuati fortat, iar terenurile preluate au fost vindute intre 1832-1836 si au adus statului fonduri suplimentare, de peste 25 de milioane de dolari doar in 1836. Statele Unite comiteau atrocitati impotriva drepturilor omului, dar Trezoreria se imbogatea, noteaza Matlin. In 1835, la finalul mandatului, Jackson a lasat Statele Unite fara datorii. "Liberi de datorii si in pace cu restul lumii", a scris acesta Congresului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.