Economic

Investitorii critica dur declaratiile patronilor BCR

Ziarul de Vrancea
31 iul 2011 322 vizualizări
u presedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl a precizat vineri ca va face tot ce-i sta in putina pentru a evita listarea BCR u “dumnealui nu ar trebui sa considere clientii sai ca facind parte dintr-un popor needucat”, arata Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, sa respecte angajamentul privind listarea celei mai mari banci din Romania la BVB si reaminteste ca actionarii minoritari pot obliga grupul financiar austriac sa coteze banca. Solicitarea AIPC vine dupa ce presedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, a declarat la sfirsitul saptaminii trecute ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a evita listarea BCR, intrucit o astfel de operatiune nu este necesara si va afecta calitatea grupului. "AIPC se declara surprinsa de declaratiile domnului Andreas Treichl, CEO Erste Group, conform carora listarea BCR ar fi «o prostie si nu vreau sa se intimple» (...) Consideram ca domnul Treichl ar fi trebuit sa fie ingrijorat de aceste lucruri atunci cind Erste a semnat contractul de privatizare al BCR. Dumnealui nu ar trebui sa considere clientii sai, in conditiile in care peste 20% dintre romani au conturi la BCR, ca facind parte dintr-un popor needucat, pe care sa ii pacaleasca la fel de usor precum a pacalit conducerile SIF-urilor in 2009, cind le-a convins sa amine listarea BCR", se arata intr-un comunicat transmis duminica de Asociatiei. Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009. In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost aminata cel mult doi ani. Astfel, Erste si cele cinci SIF-uri trebuie sa reia discutiile privind intrarea BCR la Bursa. Potrivit AIPC, in contractul de privatizare se spune ca listarea la BVB este "o stipulatie in favoarea actionarilor minoritari si va va putea fi pusa in executie de oricare sau de toti actionarii minoritari ai bancii, inclusiv SIF-urile, impotriva cumparatorului". Statutul BCR da posibilitatea celor cinci SIF-uri sa blocheze decizii importante ale bancii, cum ar fi majorarea capitalului, si indirect sa forteze listarea bancii pentru ca este necesara o majoritate de 75% din capital pentru a adopta decizii importante. Daca unul dintre SIF-uri ar vinde separat participatia la BCR, celelalte ar pierde acest avantaj. O firma detinuta integral de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, controleaza 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din actiuni. La inceputul acestei saptamini, un grup de actionari care detin peste 5% din actiunile celor cinci SIF-uri a solicitat convocarea AGA in care Consiliile de Administratie ale acestora sa fie imputernicite sa ceara listarea BCR.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.