Economic

Vrancea a adus 254 milioane lei bugetului tarii in cinci luni

Mihai Boicu
11 iul 2011 696 vizualizări
Finantistii vrinceni sustin ca incasarile sint in crestere in acest an fata de anul precedent, atunci cind s-au prabusit din cauza recesiunii u sursa cea mai importanta de finantare pentru buget este TVA-ul

Veniturile aduse de Vrancea la bugetul tarii au cunoscut o redresare in primele cinci luni ale anului comparativ cu perioada similara din 2010, potrivit directorului Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea, Ion Ghionea. "Aceasta majorare a incasarilor se datoreaza micii relansari a economiei si cresterea salariilor personalului bugetar cu 15%, ceea ce a dus la cresterea sumelor provenind din impozitul pe venit si contributiile sociale. La acestea se adauga si efectele majorarii TVA", a declarat Ion Ghionea. La 31 mai a.c. incasarile la bugetul general consolidat s-au ridicat in judetul nostru la 254,9 milioane lei, aici fiind incluse si sumele colectate de Vama. Bugetul de stat a avut cele mai mari venituri, de 110,1 milioane lei. Pe primul loc in topul incasarilor a fost TVA, din care s-a colectat in primele cinci luni ale anului o suma de 57,6 milioane lei. Impozitul pe venit platit la buget de catre contribuabili a fost in cuantum de 43,7 milioane lei, in timp ce impozitul pe profit s-a ridicat la 14,6 milioane lei. In rest, obligatiile catre stat sint destul de mici ca valoare, cele mai multe fiind sub 1 milion lei. Angajatii au platit in acest an la bugetul asigurarilor sociale de stat, adica pentru pensii, nu mai putin de 102,5 milioane lei. La somaj suma a fost mult mai mica, de 3 milioane lei. Bugetul asigurarilor sociale de sanatate a avut venituri pina la sfirsitul lunii mai de 39,4 milioane lei. Seful Finantelor crede ca trendul crescator al veniturilor bugetare se va mentine pe tot parcursul anului, unul dintre motivele fiind si investitiile in infrastructura care se fac in judetul nostru. Sursa cea mai importanta de finantare pentru buget este TVA, deoarece din aceasta taxa se asigura practic functionarea administratiilor locale, care depind de bugetul central.


Rezultate dezastruoase pentru buget in 2010


Revenirea din aceasta prima parte a anului urmeaza unei adevarate prabusiri a incasarilor bugetare in 2010. Efectele majorarii TVA cu cinci procente au fost practic anulate de scaderea veniturilor bugetarilor si de adincirea recesiunii. Potrivit datelor DGFP, veniturile bugetului general consolidat in Vrancea au fost anul trecut de 658,6 milioane lei, in scadere cu 85,8 milioane lei in comparatie cu 2009. Concedierile efectuate au dus la diminuarea impozitelor din venituri cu aproape 10 milioane lei, pina la 135,1 milioane lei. Chiar daca TVA a crescut de la 19% la 24%, incasarile au scazut in 2010 fata de 2009 cu 12 milioane lei, de la 152,1 la 140 milioane lei. Specialistii spun ca sint trei cauze ale acestei scaderi: restringerile de activitate, evitarea platii taxelor si impozitelor pentru a putea rezista pe piata, precum si falimentarea firmelor. Bugetul pensiilor s-a diminuat si el cu aproape 18 milioane de lei fata de 2009, acesta ajungind la finalul anului trecut la suma de 238,9 milioane lei. Contributiile pentru asigurari de sanatate au scazut cu peste 13 milioane de lei in interval de un an. "Impozitul pe venit si salarii a scazut deoarece a fost influentat de reducerile de personal de la 1 iulie 2010. La aceasta s-a adaugat criza economica care s-a adincit, lipsa comenzilor agentilor economici, care au insemnat diminuarea impozitului pe profit, pe venit. Concomitent cu impozitul pe venit s-au diminuat si contributiile de asigurari sociale, de sanatate si somaj", a explicat Ion Ghionea, directorul Directiei de Finante. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.