Economic

VIDEO!!!Declaratii false pentru subventiile la vaci, capre si oi

Doina Ganea
21 iun 2011 4656 vizualizări
O parte din fermierii vrinceni sint suspectati ca si-au falsificat declaratiile pe propria raspundere pentru a deveni eligibili la acordarea subventiilor u un grup de gospodari din Suraia au protestat ieri la APIA si Curtea de Conturi fata de taierea subventiilor la animale u se pare ca mai multi crescatori de vaci, oi si capre au dat declaratii false privind datoriile catre bugetele locale u descoperirea apartine Camerei de Conturi, care a facut un control la APIA u oamenii sustin pe de o parte ca nu au stiut ce semneaza, iar pe de alta parte ca nimeni nu le-a atras atentia ca pina la depunerea dosarelor de subventie trebuiau sa aiba restantele achitate u o parte dintre fermieri sînt in pericol de a returna banii obtinuti prin subventiile la animale

40 de crescatori de animale din Suraia au protestat, ieri dimineata, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si la Curtea de Conturi fata de taierea subventiilor la animale aferenta anului 2010. Suraienii au pierdut acesti bani dupa ce un control al Curtii de Conturi la APIA a constatat mai multe cazuri in care, la depunerea cererilor pentru subventiile europene, existau datorii atit la bugetele locale cit cit si la bugetul de stat. în total sint 512 fermieri care au pierdut subventiile, din care 438 numai din cauza problemelor cu declararea restantelor la bugetele locale. Un recent control al Camerei de Conturi dezvaluie nereguli in acordarea subventiilor pentru crescatorii de animale. Practic, mai multi fermieri vrinceni si-au falsificat declaratiile pe propria raspundere pentru a deveni eligibili la acordarea subventiilor. Reprezentantii APIA spun ca nu au «inghitit» falsurile si au cerut in paralel situatia de la nivelul comunelor. Pe scurt, la nivelul anului 2010, an vizat pentru controlul Camerei de Conturi, 5.900 de fermieri vrinceni au fost considerati eligibili pentru a beneficia de subventii pentru cresterea animalelor. Valoarea sprijinului pe cap de animal este de 410 lei, in Vrancea numarul total de fermieri care au solicitat subventie a fost de 6.400 de persoane.


Buni de plata!


Inspectorii Curtii de Conturi au verificat in urma cu trei saptamini activitatea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura pe 2010 pe segmentul acordarii subventiei pentru cresterea animalelor. 438 de fermieri din judet care au declarat, pe propria raspundere ca nu au datorii la stat dar pentru care situatia era contrara risca acum sa nu mai primeasca subventiile. Potrivit legii, crescatorii de animale care solicita sprijin financiar nu trebuie sa inregistreze restante din anii anteriori la bugetele locale. Fermierii erau insa datori, dar au depus linistiti dosarele pentru subventii. Oamenii sustin ca nu li s-a spus ca nu trebuie sa aiba datorii si la stat. Altii spun ca de fapt datoriile pe care le aveau la momentul depunerii dosarelor de subventii nu erau ale lor. "Am un baiat de 17 ani care a primit amenda pentru ca nu avea vesta reflectorizanta pe bicicleta. El nu este la rol cu mine. Animalele nu sint inregistrate pe numele lui, dar eu din cauza asta am fost declarat neeligibil. E corect? Atita timp cit nimeni din familia mea nu poate primi subventie fiindca nu detine rol in registrul fermelor, de ce cind e vorba de o datorie a unui copil eu trebuie sa fiu blocat la primirea banilor?", s-a plins Neculai Anghelache, fermier din Suraia. O situatie similara se gaseste si la Ionica Indoiala care nu mai primeste subventie din cauza fiului ei care are de platit o amenda si care la fel nu figureaza cu nici un animal in registrul fermelor.


"Ne-a blocat subventia la vaci!"


Citiva fermieri s-au dus ieri in audienta la directorul Camerei de Conturi Vrancea, Ionel Petrea. Oamenii au spus ca atit primarul cit si oficialii APIA i-au trimis la Curtea de Conturi fiindca cei de acolo le-au blocat subventiile. "Din ianuarie asteptam banii. Ni s-au blocat subventiile la animale si ni s-a spus de la APIA ca cei de la Curtea de Conturi ne-au oprit banii. Ne-au spus ca n-am fi achitat impozitul la bugetul de stat, altii ca la bugetul local. Nu mi-am dat seama ca la datorii intra si unul si altul, fiindca la declaratie nu se precizeaza clar. Pina anul trecut nu am avut nicio problema!", ne-a spus Maricel Nica din Suraia. Oamenii sustin ca nu au stiut de ultimile prevederi legate de aceste obligatii si ca au neglijat sa-si plateasca restantele, care oricum in opinia lor trebuiau achitate pina la sfirsitul anului 2010, nu pina in octombrie cind au depus cererile. "Am neglijat si nu m-am dus sa dau banii la impozit. Pentru asta ne-au blocat banii la vaci", ne-a declarat Zoita Radu, crescatoare a sase bovine. Dupa ce au iesit de la intrevederea cu seful CC Vrancea, oamenii s-au declarat nemultumiti si au precizat ca vor merge mai departe. Ei au acuzat guvernantii ca fac legi neclare care lasa loc de interpretari. Seful Camerei de Conturi Vrancea, Ionel Petrea a refuzat ieri sa stea de vorba cu ziaristii, pe care i-a trimis sa ia informatii de la Curtea de Conturi a Romaniei.


O treime din crescatori, cu datorii la bugetul local


Tot ieri, un alt grup de fermieri din Suraia a cerut explicatii si oficialilor APIA privind aceste taieri de subventii. "Cind am depus dosarele nu am fost intrebati de datoriile de la comuna. Noi nu am fost obligati sa aducem o adeverinta ca nu avem datorii si nici nu ni s-a spus ca si cea mai mica amenda inseamna datorii la bugetul local", s-a plins Negrea Apostolache din Suraia. Fermierii au fost insa lamuriti de catre directorul Octavian Vieru. Potrivit acestuia, aproape o treime din cei care au depus dosarele pentru subventie aveau restante la bugetul local. "La nivelul comunei Suraia s-au depus aproximativ 150 de cereri pentru acordarea subventiei. La o verificare a functionarilor nostri s-a dovedit ca 40 dintre acesti aveau datorii la bugetul local, motiv pentru care nu vor mai primi subventie. Situatiile ne-au fost aduse la cunostinta de primarul comunei", a explicat Octavian Vieru, directorul APIA Vrancea. Procesul de acordare a subventiilor s-a ghidat dupa norme legale deficitare, care au permis fermierilor sa le incalce cu succes. Una dintre conditiile de eligibilitate in acordarea subventiilor pe cap de animal a fost aceea ca fermierul sa nu inregistreze datorii la bugetul local. Iar drept garantie fermierul trebuia sa depuna doar o declaratie pe propria raspundere in care sa sustina ca nu are datorii.


Subventii sub semnul intrebarii pentru toti crescatorii


Potrivit oficialilor APIA, inspectorii Camerei de Conturi Vrancea ar fi efectuat luna trecuta un control prin sondaj al dosarelor de acordare a subventiilor la vaci, capre si oi, si, 10 fermieri ar fi fost descoperiti ca fiind pasibili de fals si uz de fals. Asta pentru ca verificarile amanuntite au demonstrat ca desi detineau diferite datorii la buget, fermierii nu s-au sfiit sa declare in scris pe propria raspundere ca nu detin debite. "De asemenea, acum trei saptamini am primit un control al Curtii de Conturi pe aceasta linie. Inspectorii au spus insa ca trebuiau verificati viitori beneficiari de subventii nu numai daca au datorii la bugetele locale, ci si la bugetul de stat conform ordinului 215/2010. Acestia au cerut prin sondaj 100 de dosare pe care le-au verificat, si unde s-a constatat ca 10 beneficiari declarati eligibili de catre noi aveau datorii la fisc", a mai spus Vieru. Ca urmare a acestor aspecte, APIA a decis extinderea controalelor si verificarea tuturor fermierilor cu datorii la bugetul de stat. "Asa ca ne-au cerut sa refacem dosarele si sa verificam tot, fiindca riscam sa platim noi banii din subventii. Noi am facut contestatie la decizia Curtii de Conturi, dar mai mult de atit nu mai putem face", a declarat directorul APIA Vrancea, Octavian Vieru. Aceasta va insemna verificarea tuturor celor 5.900 de dosare depuse si declarate eligibile. Fermierii care primesc subventii nelegale trebuie sa returneze banii primiti, pina la ultimul leu. Potrivit legii, pe linga restituirea sumelor primite, fermierii prinsi cu mita-n sac nu mai beneficiaza trei ani de subventii. In plus, acestia risca sa aiba si dosar penal pentru fals in declaratii. (Doina GANEA)


Subventia pe cap de animal in 2011


Pentru obtinerea subventiei la bovine este o lista destul de simpla de acte. La dosarul plic trebuie sa existe codul unic de inregistrare fiscala (proprietarii de animale fiind obligati sa detina autorizatie de persoana fizica - PFA), copie dupa actul de identitate, certificatul de inregistrare, copie dupa documentele care atesta provenienta animalelor pentru exploatatiile infiintate, declaratie pe proprie raspundere cu numarul de bovine detinute la data depunerii cererii si declaratia pe propria raspundere ca nu au datorii la buget. Valoarea subventiei pentru bovine este de 410 lei si de 40 de lei pentru ovine si caprine. Pentru a beneficia de prima pe cap de animal pentru ovine/caprine, producatorul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Astfel, efectivul din exploatatie trebuie sa fie de minimum 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, virsta acestora fiind de cel putin un an pina la data de 31 martie 2010. Totodata, efectivul pentru care se solicita prima trebuie sa fie identificat si inregistrat in Registrul national al exploatatiilor la data depunerii cererii si trebuie mentinut in exploatatie la adresa mentionata in solicitare. APIA precizeaza ca, incepind cu 2010, daca in urma verificarilor se constata diferente intre numarul animalelor solicitat la plata si numarul animalelor eligibile, se aplica reduceri sau excluderi de la plata. Cit priveste acordarea subventiilor pentru anul in curs, autoritatile nu au deocamdata informatii certe. (D. G.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
maria, acum 4011 zile, 7 ore, 27 minute, 28 secunde
domnule 'mucles' toti stim ca trebue sa ne platim datoriile dar le platim cand avem bani ,iar pentru asta platim si penalizari,deci eu nu inteleg care este paguba statului? paguba o fac citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 38 secunde
Neatza, Marica si Chirila sunt chiar PDL-isti de-ai lor si unul parca chiar din Suraia. Desigur sunt toti complet tamaie la orice capitol dar macar niste chestii banale puteau si ei sa invete de cand citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 38 secunde
db,Dragnea care a facut la fel cu banii de la UE este tot PDL-ist,....ce conace si-a facut,...a venit PDL-ul si i-a aratat cat de "cinstit a lucrat", Marica care a fost acostat si palmuit de citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 38 secunde
Eu nu am zis ca incompetenta, prostia si coruptia sunt atributul exclusiv al PDL-ului. Daca ar fi asa am putea rezolva problema foarte simplu. Din pacate nu e asa, asa cum ati remarcat si citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 38 secunde
Faceti voi cum faceti si tot la politica ajungeti :))) Neneii astia de se vaita ca nu iau bani de la APIA stiau, TOTI, ca trebuie sa plateasca darile la stat inainte de a cere. dar i-a durut exact in citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 38 secunde
Culmea e ca s-a intamplat chir la o comuna cu primar PDL-ist, de ce? Raspuns ,,Primarul ,primind bani pe H.G. si ordonante, neglijeaza bugetul local". La fel s-a intamplat si in comunele cu primari citeste integral
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 38 secunde
E greu la fabrica de paine, db?
, acum 739371 zile, 23 ore, 54 minute, 38 secunde
Director la APIA Vrancea este Octavian Vieru ( in poza), pupati-l si pe el putin, sa nu se supere ca nu l-ati mentionat.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.