Economic

Prefectul si directorii Muncii ne spun intr-un glas: oficial, o ducem bine: vrincenii au locuri de munca si pensii mari

Mihaela Beșleagă
9 iun 2011 1374 vizualizări
Cresterea pensiilor si a salariilor in 2008 au fost doar cadouri otravite oferite pensionarilor si celor din sistemul bugetar , a reafirmat prefectul Ion Oprea u directorii PDL de la institutiile Muncii, in frunte cu prefectul, au defilat ieri cu rapoarte despre cit de bine o duc vrincenii iesiti din criza

Criza a fost doar un vis urit pentru vrinceni, iar masurile de austeritate impuse de Guvern incep sa dea roade dupa doi ani. Aceasta este opinia exprimata ieri de reprezentantul Guvernului in Vrancea, prefectul Ion Oprea, alaturi de directorii institutiilor de Munca din judet. Acesta a prezentat reformele in domeniul muncii realizate intre anii 2009-2011 si evolutia economica a judetului ca urmare a masurilor Executivului, din cifrele actualizate la data de 31 mai. Prefectul Ion Oprea a prezentat mai intii actualul Guvern "victima", care a avut trei adversari majori: criza economica, deficitul bugetar si un stat nereformat si decizii iresponsabile, adica "7 acte normative care au acordat majorari salariale si cresterea punctului de pensie, in 2008". "Tot ce a insemnat cheltuieli facute in 2008 ca urmare a unor evenimente electorale nu au insemnat decit o impovarare a bugetului statului. A fost incalcat principiul elementar ca nu iti permiti sa cheltui mai mult decit produci. Este important ca sistemul de salarizare sa aiba o sustenabilitate, sa aiba acoperire bugetara. Cresterea pensiilor si a salariilor in 2008 au fost doar cadouri otravite oferite pensionarilor si celor din sistemul bugetar", a declarat prefectul Ion Oprea. Acesta a spus ca au trebuit luate masuri de corectie pentru a reajusta cheltuiala bugetara. "Au insemnat reforme dureroase, nepopulare, dar care se dovedesc corecte dupa doi ani. Aceste masuri isi vad azi rezultatele in realitatea economica", a completat prefectul. Acesta a prezentat apoi principalele reforme ale sistemului public de pensii, a asistentei sociale si a legislatiei muncii (noul cod al muncii). Oprea a asigurat ca in anul 2012 pensiile vor creste cu 100% rata inflatiei, plus 50% din cresterea reala a cistigului salariului mediu brut realizat pe anul precedent. In paralel, se vor continua campaniile de verificare a conditiilor de acordare a pensiilor de invaliditate.


Somajul in scadere, contractele de munca in crestere


Cei patru directori ai institutiilor de la Munca au prezentat apoi cite un raport succint cu evolutiile indicatorilor la pensii, angajari si ajutoare sociale. Adrian Juravle, directorul Casei Judetene de Pensii, a precizat ca nu a fost nicio scadere a pensiilor, dimpotriva. Acesta a dat exemplul pensiei sociale minime, introdusa in aprilie 2009, cu o valoare de 300 lei, de care au beneficiat la acea data 12.700 de pensionari din Vrancea. Pensia minima a crescut in octombrie 2009 de la 300 la 350 lei, crestere de care au beneficiat 16.551 de vrinceni. De asemenea, de la 1 ianuarie 2011 a avut loc si cresterea cu 50% a pensiei pentru grupa de munca I si 25% pentru grupa a II-a de munca, de care au beneficiat 17.200 de pensionari. Eliza Botezatu, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca, a vorbit despre cresterea spectaculoasa a numarului contractelor de munca la nivel judetean dupa introducerea noului cod al muncii si diminuarea fenomenului muncii la negru. Iosefina Iaru, de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, a spus ca rata somajului a scazut treptat, de la un nivel maxim atins in martie 2010, ajungind la 5,7% in luna mai 2011. Vincentiu Micheci, directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale, a punctat ca ajutoare sociale de venit minim garantat potrivit Legii nr. 416/2001 au scazut simtitor ca numar in urma controalelor efectuate anul trecut, iar din acest an plata nu se mai face prin primarii, ci prin AJPS. Prefectul Ion Oprea a afirmat, de asemenea, ca venitul minim garantat a fost folosit ca un instrument electoral de catre primari. "Se stie ca aceste ajutoare sociale erau un instrument electoral, sa spuna domnii primari cum emiteau acele decizii", a spus Oprea. In final, prefectul a concluzionat ca s-a iesit oficial din recesiune si ca efectele masurilor luate de Guvern se vor resimti mai bine anul viitor, cind si salariile bugetarilor vor ajunge la nivelul din iunie 2010, iar pensiile vor creste. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 16 ore, 44 minute, 43 secunde
Astia traiesc pe alta lume...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.