Economic

VIDEO!!!!Taranii Vrancei vor oratanii, soiuri europene de vin si pensiuni

Iulia Crețu
7 iun 2011 1379 vizualizări
Taranii vrinceni sint interesati sa-si faca ferme si pensiuni turistice u minusul masurilor europene pentru satul din Vrancea figureaza in dreptul proiectelor pentru refacerea infrastructurii u mai multe comune au sansa sa combata verile toride prin sisteme de irigatii pe bani comunitari

Peste 700 de contracte de munca au fost create in urma accesarii masurilor europene in agricultura si turism in Vrancea. Cifra este purtata victorios pe brate de democrat liberali, care au iesit ieri intr-o conferinta de presa pentru a culege laurii muncii. Potrivit declaratiilor oferite de Costel Bebe Marica, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Vrancea, vrincenii au fost cei mai interesati sa ia banii europeni destinati infiintarii de ferme, pentru sprijinirea activitatilor non-agricole si pentru turism. Impact mai redus, poate si din cauza criteriilor de eligibilitate, au avut masurile destinate refacerii infrastructurii rurale. "Masura 141 pentru ferme de subzistenta a prins destul de bine in Vrancea. 1.500 de euro ori 5 ani este o suma de folosit. Pe masura 121, infiintarea de ferme, avem 147 de proiecte depuse in toate sesiunile, cu o valoare totala de 3.014.649 euro. Si pe 313, pensiuni turistice, avem zece proiecte in judet pentru zone ca Bolotesti, Lepsa, Gresu, Dumbraveni sau Dumitresti. Se face atit tam-tam ca s-au inchis firme care nu au avut activitate. Dar sa punem in balanta cu Masura 121, instalarea tinerilor fermieri, firme cu activitate reala. Pe Masura 312, activitati non-agricole, avem 70 de proiecte cu o valoare minima de 150.000 euro unde, pentru fiecare 25.000 euro este obligatoriu crearea unui loc de munca. S-au inregistrat astfel 720 de contracte de munca", a declarat Marica de la OJPDRP Vrancea.


Avem de toate, mai putin drumuri


Pentru a arata ca masurile europene pentru satul romanesc au prins bine in judet, primarul PDL de la Cimpineanca a facut inventarul proiectelor accesate. Marele minus pentru comunitatile rurale din Vrancea il reprezinta incapacitatea de a lua bani pentru drumuri. "Avem proiecte pentru tinerii fermieri, pentru ferme de semi-subzistenta si programe de reconversie la vita-de-vie. La Masura 322 nu am depus proiecte pentru ca nu am indeplinit punctajul. Avem un proiect si pentru 313, activitate turistica, in valoare de 200.000 euro", a precizat Stefan Paraschiv, edilul din Cimpineanca. Cu toate ca in localitatea din coasta Focsanilor se incearca promovare turistica, infrastructura zonei este plina de "carii". Vina comuna a autoritatilor a fost pasata in curtea baronului Marian Oprisan. Pentru a evita injuraturile soferilor, Paraschiv spune ca va repara un drum paralel cu cel judetean, cel de care Consiliul Judetean Vrancea nu se preocupa din considerente politice. "CJ nu colaboreaza cu noi. Am cerut un utilaj si ne-au refuzat politicos. Ar trebui sa acorde mai multa atentie acestui drum din Cimpineanca", a completat edilul. Duminica, in satul Pietroasa, se va inaugura sistemul de alimentare cu apa pentru 200 de case. Este o lucrare inceputa in 2008, in valoare de sase miliarde de lei vechi, partea administratiei locale fiind de 500 milioane lei vechi. (Iulia CRETU)


Bani europeni pentru irigatii


Sudul Vrancei va beneficia de sisteme de irigatii pe banii UE. Este vorba de comunitatile de la Slobozia Ciorasti, Maicanesti, Nanesti, dar si Doaga-Marasesti, care au depus proiecte pe Masura 125. Sesiunea de depunere a dosarelor s-a terminat pe 31 mai si a mai cuprins si solicitari pentru refaceri de drumuri forestiere si agricole. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.