Economic

Amenzi pentru angajatii care accepta sa lucreze la negru

Sorin Tudose
3 mai 2011 3669 vizualizări
Legislatia muncii actuala prevede amenzi record si chiar inchisoare pentru cei care se folosesc munca la negru u masurile vizeaza si angajatii, acestia fiind pasibili de amenda daca accepta munca fara acte

Noile prevederi ale Codului muncii, care majoreaza perioada de preaviz, introduc agentul de munca temporara si inaspresc sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscind sa ajunga la inchisoare daca folosesc mai mult de cinci persoane fara forme legale, au intrat in vigoare duminica. Noua legislatie a muncii sanctioneaza cu inchisoarea de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane, fara incheierea unui contract individual de munca si cu inchisoarea de la sase luni la un an sau amenda penala refuzul repetat de a permite accesul inspectorilor in unitatile economice. "Necesitatea modificarii unor reglementari ale Codului Muncii a fost generata de criza economica, ceea ce impunea o flexibilitate a normelor juridice ce reglementeaza relatiile de munca, dar si a stoparii muncii fara forme legale de angajare", a declarat Eliza Botezatu, directorul interimar al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea in cadrul unei conferinte de presa organizata pentru popularizarea modificarilor. Angajatorii au obligatia de a informa salariatul cu privire la fisa postului, iar perioada de proba va avea o durata de cel mult 90 de zile calendaristice in cazul functiilor de executie si 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Modificari au fost facute si in cazul absolventilor institutiilor de invatamint superior, primele sase luni de la debutul in profesie fiind considerate "perioada de studio". In cazul concedierilor colective, la stabilirea ordinii de prioritate vor prevala criteriile profesionale. Contractul de munca individual pe o perioada determinata se poate incheia pe 36 de luni fata de 24 de luni cit era pina la intrarea in vigoare a noului act. Fata de vechea reglementare s-a scurtat perioada de concediu de odihna neintrerupt intr-un an calendaristic, de la cel putin 15 zile lucratoare la cel putin 10 zile lucratoare, dar doar in situatia in care acesta este fractionat.


Amenzi pentru angajati


Daca pina acum angajatul nu era sanctionat noul Cod il sanctioneaza si pe el daca nu lucreaza cu acte. Potrivit noului Cod, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei. Cei de la ITM spun ca actul muncii este totusi mai blind cu angajatul. "Acum va putea fi tras la raspundere si angajatul care accepta sa lucreze la negru, dar se intimpla frecvent ca muncitorul sa fi facut pasii necesari pentru a intra in legalitate, dar angajatorul nu a finalizat acest proces", a mai precizat Eliza Botezatu. In acest context, merita subliniat ca amenzile pentru munca la negru au ajuns de la 3.000 "" 4.000 lei la 10.000 "" 20.000 lei fapt ce i-a determinat pe multi angajatori sa acorde o atentie sporita codului muncii si sa intre in legalitate inainte de a fi sanctionati, potrivit inspectorilor de munca. De asemenea, angajatorii risca sa fie sanctionati in cazul in care nu respecta obligatia de a tine evidenÃa muncii sau daca angajeaza fara cerificat medical, amenzile variind de la 1.500 la 3.000 lei, aceeasi pedeapsa fiind prevazuta si in cazul nerespectarii prevederilor privind inregistrarea demisiei salariatului. De asemenea, si legea zilierilor a fost discutata, lege care vizeaza doar persoanele juridice nicidecum pe cele fizice, dupa cum sustin cei de la ITM. "Legea zilierilor nu se refera la persoanele fizice pentru ca de cele mai multe ori in astfel de cazuri se folosesc la munca rudele", a mai adaugat Eliza Botezatu, sefa de la ITM. Noul Cod mai prevede eliminarea restricÃiilor privind posibilitatea angajatorului de a apela la agentii de munca temporara, pentru executarea sarcinilor precise si cu caracter temporar cu anumite exceptii, expres prevazute de lege, dar si marirea perioadei de incheiere a contractului individual de munca cu durata determinata, de la 24 la 36 de luni. In ceea ce priveste sindicalistii si lupta lor fara sorti de izbinda impotriva promulgarii codului nou sefa de la ITM Vrancea a spus ca "e dreptul lor sa aiba o opinie" si ca ea considera bun si necesar acest nou cod. (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 13 ore, 39 minute, 44 secunde
dna botezatu sa verifice firma sotului ei de termopane si asociatului si dupa aia sa plece pe teren ptr ca nici nu sunt angajati si nici nu taie vreo factura .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.