Economic

Info-agricol

Doina Ganea
11 apr 2011 913 vizualizări
Campania agricola a inceput cu intirziere

Anul acesta campania agricola de primavara a inceput cu intirziere din cauza conditiilor pedoclimatice nefavorabile. Din suprafata totala de 148.600 ha de teren arabil au fost insamintate in toamna anului trecut 35.048 ha, din care griu 25.300 ha, orz si orzoaica 1.597 ha, rapita 7.331 ha, plante de nutret 620 ha si legume 200 ha. Suprafata ramasa pentru insamintari de primavara este de 104.072 ha, din care urmeaza a fi cultivate cu porumb 63.280 ha, cu floarea soarelui 10.175 ha, orzoaica de primavara 4.600 ha, ovaz 2940 ha, legume 5.723 ha, plante de nutret 12.752 ha si coriandru pe 850 ha. "Pina la aceasta data au fost executate araturile pentru insamintari de primavara pe 98.880 ha, reprezentind 95% din suprafata programata", precizeaza specialistii Directiei Agricole Vrancea. Lucrarea de semanat s-a efectuat pe 6.488 ha, din care 1.868 ha cu legume, 1.420 cu orzoaica de primavara, 1.815 ha cu ovaz, 650 ha cu coriandru, 415 ha cu plante de nutret si 320 ha cu cartofi. (D. G.)


Taierile la vie sint pe sfirsite


Pina la ceasta data, taierile de rodire s-au executat in procent de 87% la vita-de-vie si 98% la pomii fructiferi. Verificarile efectuate de specialistii Directiei Agricole, cu privire la evolutia mugurilor de rod la vie si pomi fructiferi au aratat ca nu exista pierderi provocate de gerurile din timpul iernii. "Chiar si in cazul viilor amplasate pe ses si la piciorul plantelor, pierderile de ochi se incadreaza in limite normale, neexistind pericolul diminuarii productiei de struguri din acest an, cu conditia respectarii tehnologiilor recomandate (protectia impotriva bolilor si daunatorilor, intretinerea solului si lucrarile in verde)", se arata intr-un raport al Directiei. (D. G.)


Plantatii noi de vie si nuci


In cadrul programelor de reconversie a plantatiilor viticole cu bani europeni s-a prevazut, pentru anul acesta, infiintarea de noi plantatii pe o suprafata de 200 ha, din care pina acum s-a realizat 28 ha, lucrarea fiind in curs de executie. Pentru refacerea patriomoniului pomicol, Directia Agricola a eliberat 21 de autorizatii de plantare pentru o suprafata de 15 ha, care s-a realizat in totalitate cu material saditor autohton. "Cit priveste plantatiile de nuci, program initiat de DADR Vrancea, au fost organizate sapte intilniri cu producatorii agricoli si reprezentanti ai administratiei locale pentru prezentarea avantajelor economice ale acestei culturi, estimind ca in perioada 2011-2013 se vor putea planta circa 1.000 ha livezi de nuc", a precizat Costica Neata, directorul DADR Vrancea. (D. G.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.