Economic

Investitii de 350 milioane euro in agricultura vrinceana

Doina Ganea
11 apr 2011 1005 vizualizări
Aproape 500 de proiecte europene au fost depuse de fermieri pentru investitii agricole vrincene u cele mai multe proiecte, 1.633, au vizat dezvoltarea fermelor de semi-subzistenta

Fermierii vrinceni au depus anul acesta 433 de proiecte pentru investitii in agricultura pe 18 masuri si submasuri cuprinse in Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Valoarea totala a proiectelor depuse se ridica la 1.397 milioane lei, adica 349,6 milioane euro, din care valoarea eligibila este de 284 milioane euro. Potrivit specialistilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, valoarea contributiei publice pentru proiectele eligibile este de 217,8 milioane de euro, adica 870 de milioane de lei. Raportat la aceste date, pina acum au fost semnate 159 de contracte de finantare, cu o valoare eligibila de 255 milioane de lei, respectiv 64,5 milioane de euro. La acestea, contributia publica nerambursabila este de 42,2 milioane de euro. Pentru Masura 112 "" "Instalarea tinerilor fermieri" au fost semnate 90 de contracte cu o valoare eligibila de 7,8 milioane de lei. Pe Masura 121 "" "Modernizarea exploatatiilor agricole" au fost depuse 25 de proiecte cu o valoare eligibila de 90,5 milioane de lei, din care un proiect are in vedere modernizarea exploatatiei zootehnice. Pe Masura 123 "" "Cresterea valorii adaugate produselor agricole si forestiere" au fost depuse 15 priecte in valoare de 115 milioane de lei, din care doua proiecte au in vedere produsele de panificatie. Masura "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea microintreprinderilor" a cuprins 19 proiecte in valoare de 14,1 milioane de lei, pentru incurajarea activitatilor turistice au fost depuse sase proiecte in Vrancea, valoarea eligibila a acestora fiind de 8,8 milioane de lei. Pentru renovarea si dezvoltarea satelor s-au depus doua proiecte in valoare de 18 milioane de lei, iar pentru implicarea comunitatii rurale in procesul de dezvoltare locala s-au depus alte doua proiecte a caror valoare eligibila este de 464.000 de lei.


Cele mai multe proiecte sint pentru ferme de subzistenta


Specialistii DADR Vrancea au remarcat faptul ca un caz aparte il constituie Masura 141 "" "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta. Masura a ridicat un grad mare de absorbtie, fiind peste asteptari. Pentru ea au fost depuse din partea fermierilor vrinceni 1.633 de cereri de finantare. La aceasta data. ca urmare a accesarii Masurii 141. exista un numar de 1.205 intreprinzatori privati care au semnat contracte de finantare in valoare de 9 milioane de euro, din care s-au efectuat plati in suma de 2,6 milioane de euro. "In perioada analizata, DAJ Vrancea a eliberat adeverinte pentru un numar de noua solicitanti in vederea accesarii fondurilor europene in cadrul Masurii 123 din PNDR, majoritatea proiectelor vizind investitii in domeniul vitivinicol si construirii depozitelor de cereale", a precizat directorul DADR Vrancea, Costica Neata. Printre probleme intimpinate in accesarea fondurilor europene se numara modificarea ghidurilor si a normelor de aplicare inaintea fiecarei sesiuni de depunere a proiectelor, nefiind timp pentru pregatirea potentialilor beneficiari. O alta problema semnalata de fermieri a fost lipsa posibilitatilor de cofinantare, care este necesara pentru intarirea rolului Fondului de Garantare a Creditului Rural si o politica bancara mai relaxata. (Doina GANEA)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.