Economic

Esalonari fiscale, pe maximum cinci ani

Doina Ganea
26 mar 2011 769 vizualizări
Contribuabilii vrinceni cu datorii la fisc îsi pot esalona datoriile însa trebuie sa ofere garantii u acestea trebuie sa reprezinte 120-150% din valoarea obligatiilor fiscale, în functie de perioada de esalonare

Firmele care au comenzi, dar se confrunta cu dificultati financiare din cauza crizei economice vor avea posibilitatea sa esaloneze la plata obligatiile fiscale, pe o perioada maxima de cinci ani, cu conditia achitarii datoriilor curente si constituirii unei garantii. Firmele au obligatia ca, in perioada esalonarii, sa achite si ratele esalonate si dobinzile aferente, conform unei ordonante de urgenta aprobata recent, de Guvern. Ordonanta prevede ca esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante se acorda pe o perioada de maximum cinci ani, iar beneficiarii esalonarilor pot fi de drept public sau privat, persoane fizice sau juridice, indiferent de modul de organizare al acestora. Vor putea fi esalonate la plata obligatii declarate la administratia fiscala, precum contributiile de asigurari sociale, impozitul pe profit, pe venit sau pe chirii, accizele. Pe perioada esalonarii la plata se calculeaza si se datoreaza doar dobinzi, dar nu se mai platesc si penalitati de intirziere. Dobinzile se calculeaza pentru fiecare zi de intirziere in functie de tipul garantiei constituite, respectiv 0,03% in situatia in care contribuabilul constituie intreaga garantie sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului si 0,04% pentru celelalte tipuri de garantii. în conditiile Codului de procedura fiscala, pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale de catre contribuabili, acesta datoreaza dobinzi. Nivelul dobinzii este de 0,04% pentru fiecare zi de intirziere. Totodata, pentru plata cu intirziere a obligatiilor fiscale, contribuabilul datoreaza pe linga dobinda, si penalitati de intirziere calculate ca un procent din impozitul neplatit, in functie de perioada de intirziere la plata, pina la 15% din obligatiile fiscale principale nestinse.


Conditii pentru obtinerea esalonarii


Solicitantii trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa nu inregistreze datorii la buget, sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti, sa aiba constituita garantia, sa nu se afle in procedura insolventei ori in dizolvare, sa nu i se fi stabilit raspunderea si/sau raspunderea solidara in baza Legii insolventei. Acestia trebuie insa sa ateste si faptul ca au capacitatea financiara de a achita datoriile esalonate, prin prezentarea unui program de restructurare sau a unui contract de vinzari de bunuri ori prestari de servicii. Va trebui constituita si o garantie reala (prin bunuri proprii ori de la terti) sau cu o scrisoare de garantie bancara. Pentru o perioada de esalonare mai mare de un an, garantia reala trebuie sa reprezinte intre 10 si 40% din valoarea sumei esalonate, in functie de perioada.

"în situatia in care bunurile sint ipotecate/gajate in favoarea altor creditori, garantiile constituite sub forma sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor proprietate a contribuabilului trebuie sa acopere valoarea pentru care s-a constituit ipoteca/gajul, precum si sumele esalonate la plata, dobinzile datorate pe perioada esalonarii la plata, plus un procent de pina la 40% din sumele esalonate la plata, in functie de perioada de esalonare la plata", precizeaza oficialii Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea. Nu vor fi solicitate garantii pentru sume esalonate mai mici de 5.000 lei - in cazul persoanelor fizice sau sub 20.000 lei - persoane juridice si nici nu vor fi acceptate esalonari la plata pentru obligatii fiscale mai mici de 500 lei pentru persoane fizice sau sub 1.500 lei pentru cele juridice. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.