Economic

Crescatorii ameninta ca vor scumpi carnea de porc

Ziarul de Vrancea
7 mar 2011 859 vizualizări
Pretul carnii de porc ar putea creste in perioada urmatoare din cauza majorarii costurilor fermierilor, care ameninta ca vor protesta in strada daca nu primesc sprijin de la Guvern pentru facilitarea accesului la finantare, reluarea exporturilor, reesalonarea datoriilor si taxarea inversa.

Presedintele Patronatului Carnii de Porc din Romania, Gheorghe Caruz, a declarat recent ca pretul de cost a crescut in ultima perioada si se asteapta la o majorare cu inca 60%, pe fondul scumpirii cerealelor. "In toamna, cumparam kilogramul de porumb cu 0,4 lei, iar acum a ajuns la un leu, iar kilogramul de griu il achizitionam cu 0,5 lei, iar in prezent il gasim cu 1,7 lei. Astfel, pretul nostru de cost pentru cresterea animalelor depaseste 6 lei, in timp ce cel de vinzare este de 4-5 lei in viu. Ne asteptam ca in perioada urmatoare pretul de cost sa mai creasca cu 60%, ceea ce va duce la o crestere si a pretului in piata", a spus Caruz. El a adaugat ca, in aceste conditii, cei aproximativ 50.000 de angajati din sector vor iesi in strada, in lipsa unor masuri din partea autoritatilor. Reprezentantii Patronatului Carnii de Porc propune guvernului si Ministerului Agriculturii o serie de masuri pentru protejarea producatorilor de carne din Romania. Astfel, crescatorii de porci solicita, printre altele, adeverinte pentru subventiile care urmeaza sa fie primite pentru bunastarea animalelor, cu care sa poata lua credite din banci, aprobarea ca, din procentul de 24% TVA, 18% sa ramina la producator, precum si scoaterea cerealelor din rezerva UE si livrarea acestora numai catre crescatorii de animale. Caruz a precizat ca in unele tari, precum Italia si Franta, TVA ramine integral la producatori. Producatorii de carne de porc mai vor reluarea exporturilor de carne de porc, precizind ca in ultimii trei ani animalele nu au mai fost vaccinate impotriva pestei.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.