Economic

Pretul petrolului da fiori soferilor

Ziarul de Vrancea
23 feb 2011 653 vizualizări
Pretul petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, a crescut luni la maximul ultimilor doi ani si jumatate, de 104,6 dolari pe baril, din cauza temerilor ca manifestatiile violente din Libia ar putea afecta livrarile de titei ale acestui stat, membru al OPEC, transmite Reuters

Protestele impotriva lui Muammar Gaddafi au ajuns in capitala Tripoli, iar fiul liderului libian a declarat ca regimul va lupta "pina la ultimul om" pentru a ramine la putere. Libia exporta circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar Orientul Mijlociu si Africa de Nord sint unele dintre cele mai importante regiuni producatoare de petrol la nivel mondial. Cotatia petrolului Brent a avansat cu 1,86 de dolari, la 104,38 de dolari pe baril, pina la ora 9:32 GMT, dupa ce anterior a atins pentru o scurta perioada nivelul de 104,6 dolari pe baril, cel mai mare de dupa septembrie 2008. Pretul titeiului destinat pietei din SUA a crescut cu 2,14 dolari, la 88,24 de dolari pe baril. "Pe termen scurt, se va resimti un impact negativ. Va fi haos si vor aparea temeri reale ca livrarile din Libia ar putea fi intrerupte. Problema mai mare este insa daca tensiunile se raspindesc catre Arabia Saudita", comenteaza un analist al Mitsubishi Corp. Liderul tribului Al-Zuwayya din estil Libiei a amenintat, duminica, ca va taia in urmatoarele 24 de ore exporturile de petrol catre Occident daca autoritatile "nu inceteaza cu oprimarea protestatarilor". in acelasi timp, ambasadorul libian in India a demisionat in semn de protest fata de reactia violenta a guvernului la manifestatii si a cerut demisia lui Gaddafi, potrivit BBC. Luni, sute de libieni au atacat un santier operat de o companie sud-coreeana in Tripoli, cel putin patru cetateni straini fiind raniti, potrivit ministerului de externe de la Seoul. Libia a produs in luna ianuarie 1,58 milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Reuters. tara a fost al 12-la mare exportator de petrol din lume in 2009 si avea in ianuarie 2010 rezerve totale dovedite de 44 miliarde barili, celem ai mari din Africa, potrivit Energy Information Administration, agentie guvernamentala din Statele Unite.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.