Economic

Cartofii sau varza, mai scumpe decit fructele exotice

Ziarul de Vrancea
18 feb 2011 537 vizualizări
Preturile unor alimente de baza, precum cartofii sau varza, au crescut intr-un ritm nebunesc incepind cu vara anului trecut in unele piete din Rusia, aceste produse ajungind sa fie mai scumpe decit unele fructe exotice, potrivit AFP.

In unele piete de cartier, pretul cartofilor a crescut doar in ultimele doua luni de la 25 de ruble pe kilogram la peste 40 de ruble pe kilogram. La supermarket-uri, pretul ajunge la 100 de ruble (2,5 euro) pe kilogram. Spre comparatie, un kilogram de banane este vindut cu 50-60 de ruble. O mare parte din populatia rusa cumpara din ce in ce mai putin, spre disperarea comerciantilor, care trebuie sa suporte si cresterea preturilor din partea furnizorilor. "Toate s-au scumpit, carnea, laptele, sa nu mai vorbim de legume. Cumpar din ce in ce mai putine lucruri", afirma o gospodina. Principalul motiv al cresterii preturilor este seceta fara precedent care a lovit Rusia in vara anului trecut, distrugind o treime din recolte. Secetei i-au urmat mai multe valuri de scumpiri, printre primele preturi care au crescut fiind cele ale piinii, urmate de cele ale laptelui si carnii, mentioneaza un analist al Alfa Bank. Potrivit agentiei nationale de statistica, pretul mediu al cumparaturilor necesare unei familii intr-o luna a crescut cu 5,5% in ianuarie. Scumpirile reflecta, pe de alta parte, si accelerarea inflatiei de pe piata mondiala a alimentelor, pe fondul cresterii cererii, in special in Asia, si al conditiilor meteo nefavorabile agriculturii din mai multe state, a afirmat Sergei Aleksacenko, expert la scoala Superioara de Economie. "In cazul cerealelor, al carnii, uleiului din floarea soarelui, zaharului si laptelui, preturile locale sint ancorate de preturile de pe pietele internationale", a spus el.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.