Economic

Cum explica Fiscul cresterea diferita a lefurilor la bugetari

Ziarul de Vrancea
18 feb 2011 609 vizualizări
Salariile nete au crescut diferit dupa aplicarea majorarii de 15% deoarece fiecarui bugetar i se deduce o suma din impozit, in functie de numarul copiilor aflati in intretinere si cuantumul salariului, fapt ce a condus in luna ianuarie la o crestere medie de 14% a salariilor nete in sistemul public.

Explicatia a fost prezentata miercuri seara, dupa sedinta Guvernului, de catre secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina. Potrivit acestuia, salariile nete au avut o evolutie diferita de la o persoana la alta in functie de situatia impozitului si a sumelor care se deduc din impozit, stabilite din 2005 prin Codul Fiscal si ordinul ministrului de resort. "Acele sume au fost stabilite tocmai cind s-a introdus impozitul de 16% pentru cei care nu plateau 16% in momentul respectiv. Ca sa nu plateasca mai mult, s-au stabilit sume deductibile din salariul la calculul impozitului. Aceste sume deductibile sint intre 250 lei, pentru persoanele care au sub 1.000 lei si nu au niciun copil in intretinere, si ajung la 650 lei, pentru persoanele care au 4 sau mai multi copii in intretinere si au sub 1.000 lei salariu", a spus Gherghina. Acesta a sustinut ca, in luna iulie, la momentul aplicarii reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, persoanele cu asemenea deduceri salariale au avut de fapt o reducere mai mica de 25% a salariilor. "De exemplu, persoana care avea 1.116 lei, un profesor debutant, cind i s-a redus cu 25%, netul nu i s-a redus cu 25%, s-a redus cu 22%, pentru ca a intrat in alta suma de deducere. Aceeasi persoana a cistigat atunci 3 puncte procentuale, deci nu i s-a redus cu 25%, s-a redus numai cu 22%, iar acum, de exemplu, netul nu i-a crescut cu 15%, ci cu 13,5%", a declarat secretarul de stat. El a afirmat ca deducerile sint aplicate pina la salariul de 3.000 lei, iar "toti salariatii care au avut si care au 3.000 lei salariu nu au deduceri, iar atit salariul brut, cit si salariul net au crescut acum cu 15%". Gherghina a prezentat si o situatie a majorarii a salariului net in sistemul bugetar, aratind ca media a fost de 14%. "Putem spune ca reducerea in luna iulie a fost de 24%, iar acum cresterea, a netului, in medie este de 14%, chiar daca salariile brute trebuie sa creasca la toata lumea si, in cazul in care nu au crescut cu 15%, trebuie sa fie o greseala", a spus Gheorghe Gherghina.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.