Economic

Doar 15% din firme sint pregatite sa depuna declaratiile online

Ziarul de Vrancea
3 feb 2011 519 vizualizări
De la jumatatea anului toate firmele vor fi obligate sa depuna declaratia unica numai prin intermediul internetului

Aproximativ 70.000 de firme au achizitionat pina marti un certificat digital pentru a putea depune online declaratia unica privind contributiile sociale si impozitul pe venit (112), a declarat ieri vicepresedintele ANAF, Mihail Gogancea-Vatasoiu. "Pina ieri (marti - n.r.) s-au achizitionat certificate calificate cu care se pot depune declaratii pentru un numar de 70.000 de contribuabili. Ramine un numar mare de contribuabili care nu au achizitionat certificate si pentru care am asigurat aceasta perioada de 6 luni de gratie in care preluam declaratiile la ghiseu", a spus Vatasoiu, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca 450.000-470.000 de contribuabli au obligatia sa depuna declaratia unica privind plata contributiilor sociale si impozitului pe venit. Un certificat digital costa 50 de euro, insa exista si posibilitea depunerii mai multor declaratii cu un singur certificat fiscal, daca acest lucru este asumat in fata organelor fiscale. Incepind cu data de 7 februarie si pina pe data de 25 februarie contribuabilii pot depune declaratia unica privind contributiile sociale si impozitul pe salariu aferente lunii ianuarie. Depunerea declaratiei unice pe internet devine obligatorie de la 1 iulie. Potrivit analizelor ANAF, 40% din contribuabili aleg sa depuna declaratiile in data de 25, ultima zi de depunere. "Apelul catre contribuaili este sa nu lase depunerea pentru ultima zi. Din acest punct de vedere, avind in vedere faptul ca luna februarie se termina intr-o luni, dar vineri este ultima data de depunere, am hotarit ca in data de 24 si 25 toate ghiseele sa lucreze in doua schimburi, de la ora 8:00 pina la 14:00 si de la 14:00 la 20:00, pentru ca procesul sa se desfasoare in cele mai bune conditii", a spus Vatasoiu. Depunerea online presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati si inregistrarea acestuia la organelor fiscale. ANAF a anuntat ca va suplimenta numarul ghiseelor cu peste 1.000 de unitati, pentru depunerea declaratiilor unice privind plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit, astfel incit depunerea documentelor sa nu creeze aglomeratie. "ANAF va asigura un numar suplimentar de ghisee astfel incit prima operatiune de depunere a declaratiei unice (Formular D112) sa nu ridice probleme de ordin administrativ. Astfel, pentru obligatiile declarative ale lunii ianuarie, cu termen limita de depunere 25 februarie, s-a procedat la redimensionarea ghiseelor existente la nivelul celor 424 de locatii din tara, in functie de numarul de contribuabili arondati, la suplimentarea numarului de ghisee existent cu inca 1.000 de unitati in incinta sediilor Trezoreriei", se arata intr-un comunicat al agentiei. De altfel, sint in curs de perfectare protocoale de colaborare cu Casa Nationala de Pensii si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pentru ca declaratia unica sa poata fi depusa si la ghiseele acestor institutii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.