Economic

Raportul tehnic privind aderarea la Schegen a fost adoptat: Romania conduce la pauza Germania si Franta

Ziarul de Vrancea
29 ian 2011 537 vizualizări
Tara noastra si-a facut temele in privinta securizarii granitelor, au decis vineri expertii grupului de evaluare, in ciuda reticentelor exprimate de francezi si germani n urmeaza votul politic din Parlamentul European

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind Romania, au declarat surse oficiale. Cele doua rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE si privind mobilitatea terestra nu au fost adoptate de experti, urmind sa fie facute reevaluari pe cele doua componente, a precizat secretarul de stat in MAI si sef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu. Acesta a mai spus ca raportul Romaniei a fost adoptat si ca reprezentantul Frantei si-a retras rezervele in privinta implementarii SIS/SIRENE in tara noastra. Marian Tutilescu a precizat ca, odata cu adoptarea acestui raport, s-a incheiat faza cerintelor tehnice si a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experti, urmind votul politic in Parlamentul European (PE). Tutilescu a mai spus ca, totusi, faptul ca rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol si pentru Romania, pentru ca cele doua state ar trebui sa adere la Spatiul Schengen impreuna. Raportul de evaluare Schengen al Romaniei a fost prezentat initial in 14 ianuarie, la Bruxelles, de expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a Romaniei, respectiv reprezentantul Presedintiei Ungare. în cadrul acelei sedinte, reprezentantul Frantei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului, rezervindu-si optiunea de a pune mai multe intrebari referitoare la starea Sistemului Informatic Schengen (SIS) in Romania. Termenul limita pentru a cere lamuriri sau pentru a ridica intrebari a expirat la 21 ianuarie, fara ca reprezentantul acelui stat sa ceara informatii partii romane. Raportul privind Romania a fost evaluat pozitiv, la acea data, de reprezentantii celorlalte state din grupul Sch-Eval. Dupa adoptarea rapoartelor tehnice, urmeaza votul politic din Parlamentul European, iar apoi o noua analiza in Consiliu Europei.


Cu sau fara bulgari?


Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat, vineri, ca adoptarea raportului tehnic pentru Romania demonstreaza ca pregatirile au fost finalizate cu succes, apreciind insa ca este greu de anticipat ce se va urma si ca separarea de Bulgaria este dificila politic "în conditiile actuale, mi-e foarte greu sa anticipez care va fi evolutia discutiilor. în principal, abordarea care a persistat si persista la nivelul decidentilor europeni, este ca largirea Spatiului Schengen sa se faca simultan cu Romania si Bulgaria. O eventuala separare a celor doua tari ar crea dificultati limitate din punct de vedere tehnic, practic ar insemna o securizare a frontierei intre Romania si Bulgaria, dar din punct de vedere politic e mai dificil de avut in vedere o asemenea logica. în momentul de fata, nu pot anticipa care va fi evolutia acestui proces", a mai spus Orban. întrebat daca este posibila decuplarea celor doua tari in ceea ce priveste accesul in spatiul Schengen, Leonard Orban a afirmat ca, tehnic, nu ar fi complicat, dar ca nu vrea sa faca speculatii.


Mai intii cu avionul


Presedintia ungara a UE analizeaza posibilitatea aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in martie, propunerea fiind ca cele doua tari sa intre in spatiul de libera circulatie mai intii cu frontierele aeriene, declara, in 21 ianuarie, Marian Tutilescu. Reprezentantii Frantei si Germaniei si-au exprimat in mai multe rinduri dezacordul privind aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen in acest an, sustinind ca Romania si Bulgaria ar trebui admise numai daca inregistreaza progrese in lupta impotriva coruptiei si in reformarea sistemului judiciar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.