Economic

Investitorii straini insista pe flexibilizarea Codului Muncii

Ziarul de Vrancea
28 ian 2011 564 vizualizări
Orice aminare in amendarea legislatiei muncii, in sensul flexibilizarii pietei fortei de munca, intirzie procesul de revenire a economiei, a declarat, Doina Ciomag, director executiv al Consiliul Investitorilor Straini (CIS).

"Cresterea competitivitatii economiei romanesti si a atractivitatii ei pentru investitori, precum si consolidarea sectorului privat depind in mare masura de piata fortei de munca. CIS a aratat de mai multe ori ca adoptarea unor reglementari mai flexibile pe piata muncii ar putea duce la crearea pe termen scurt a 90.000 de locuri de munca noi. Cu cit se va intirzia amendarea legislatiei muncii in acest sens cu atit se va intirzia crearea acestor locuri de munca care ar contribui la revenirea economiei", a mentionat Ciomag. Ea a aratat ca unele modificari aduse Codului Muncii sint in spiritul propunerilor CIS elaborate in procesul de dezbatere publica a legislatiei, dar a mentionat ca fata de acestea organizatia a transmis o serie de alte propuneri Ministerului Muncii. Guvernul negociaza in prezent cu partenerii sociali proiectul de Cod al Muncii propus de Executiv. Liderii sindicali nu sint de acord cu mai multe prevederi din proiect, opunindu-se in special modificarilor referitoare la concedierile colective, stabilirea duratei de munca, preavizul la incetarea contractului si perioada de proba la angajare. Executivul propune eliminarea interdictiei de a angaja mai mult de trei persoane pentru acelasi post in perioada de proba, in timp ce sindicatele se opun abrogarii acestei prevederi din actualul cod al muncii. Sindicalistii mai vor ca legislatia sa aiba o prevedere prin care in cazul absolventilor de studii superioare sa constituie stagiu primele sase luni dupa debutul in profesie al acestora. La sfirsitul perioadei de stagiu, angajatorul ar urma sa elibereze, obligatoriu, o adeverinta vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.