Economic

Analistii BCR recomanda achizitia de actiuni ale Fondului Proprietatea

Ziarul de Vrancea
28 ian 2011 614 vizualizări
Analistii BCR recomanda cumpararea actiunilor FP si au stabilit un pret tinta de 0,72 lei/titlu, dupa ce au calculat activul Fondului si au aplicat un discount in functie de riscul de tara si unele slabiciuni ale societatii

Actiunile Fondului Proprietatea erau tranzactionate la finalul sedintei de joi la 0,63 lei, pret in scadere cu 1,56%, pe un rulaj de 88,4 milioane lei. "Am ajuns la o valoare unitara a activului net de 1,03 lei, bazindu-ne pe o abordare conservatoare, la care am aplicat un discount de 30%. Astfel, am ajuns la pretul de 0,72 lei/actiune. Pretul nostru tinta va creste in functie de scaderea discountului in cazul unor semnale concrete privind imbunatatirea actiunilor guvernamentale privind companiile din portofoliul FP. Pe de alta parte, intentia investitorilor care au achizitionat actiuni pe «piata gri» de a-si marca profiturile ar putea frina potentialul de crestere al titlurilor FP cel putin pe termen scurt", se arata intr-o analiza a Fondului Proprietatea realizata de analistii BCR. Seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, a declarat ca pretul tinta a fost stabilit pentru o perioada de 6 luni. Valoarea unitara a activului net calculata de analistii BCR este cu 7% sub valoarea oficiala calculata de Fond, de 1,1124 lei/actiune. Analistii spun ca numai participatia FP de 20% din actiunile OMV Petrom (SNP) are o valoare de 0,31 in calculul valorii unitare a activului net realizata de BCR, iar celelalte titluri listate contribuie cu mai putin de 10%. "Statutul de «frontier market» (cu lichiditate si capitalizare reduse - n.r.), impreuna ratingul de neinvestire BB plus suveran al Romaniei, conform Standard & Poor\'s, se traduce intr-un discount, care este in conformitate cu sentimentul de piata legat de riscul de investitii in Romania", mai spun analistii. Doua puncte slabe ale portofoliului FP sint reprezentate de faptul ca 55% din active sint actiuni la companii nelistate, iar aceasta ar putea ingreuna vinzarea unor participatii. O alta problema, indicata de analisti, este faptul ca statul este actionar majoritar in multe companii importante la care FP este actionar, precum, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.