Economic

CEC va fi maritat dupa modelul BCR

Ziarul de Vrancea
28 ian 2011 663 vizualizări
Guvernul va propune FMI ca privatizarea CEC sa inceapa prin atragerea BERD si IFC in actionariatul bancii

Guvernul va incerca sa majoreze capitalul CEC Bank prin atragerea unor investitori institutionali, dupa modelul utilizat in urma cu sase ani la privatizarea BCR, considerind neatractive conditiile pietelor internationale pentru vinzarea bancii in cadrul viitorului acord cu FMI. "Este prea devreme pentru privatizarea CEC Bank, dar Guvernul va insista in discutiile cu FMI pe majorarea capitialului bancii, probabil prin atragerea unor investitori institutionali, dupa modelul de succes de la BCR", au declarat surse oficiale. Potrivit acelorasi surse, cele mai importante si dificile negocieri pentru incheierea urmatorului acord cu FMI vor fi privatizarea, reorganizarea sau lichidarea companiilor de stat, unde institutia internationala va insista pe includerea unui numar cit mai mare de societati importante. Statul a incercat sa vinda CEC in urma cu citiva ani, insa procesul de privatizare a fost oprit in luna decembrie 2006, intrucit a fost depusa o singura oferta, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC. Guvernul a incercat in ultimii doi ani sa operze o majorare a capitalului CEC din surse bugetare, intrucit statul detine toate actiunile bancii, insa Comisia Europeana nu a autorizat operatiunea, considerind ca este asimilabila unui ajutor de stat. In 2004, BERD si IFC au platit 222 de milioane de dolari pentru a prelua 25% plus doua actiuni BCR. Doi ani mai tirziu, Erste Bank preluat controlul BCR prin cumpararea unui pachet de 61,8825% din actiuni, contra sumei de 3,75 miliarde de euro, dintre care 2,2 miliarde euro au revenit statului, iar restul de 1,5 miliarde euro au fost impartiti intre BERD si IFC. Surse oficiale au declarat luni pentru MEDIAFAX ca FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vinzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar. Seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat saptamina trecuta, la Viena, ca urmatorul acord cu Romania va cuprinde tinte clare privind arieratele companiilor de stat, intrucit rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice. Desi nu se afla pe lista companiilor monitorizate, Guvernul analizeaza posibilitatea de a privatiza sau vinde pachete de actiuni si in cazul CEC Bank, Tarom sau Posa Romana.


Noul acord cu FMI va fi incheiat pe doi ani


Aceleasi surse mai sustin ca guvernul negociaza cu FMI incheierea unui nou acord, cu o durata de doi ani, prin care sa finalizeze reformele structurale, luind in calcul si ca aceasta intelegere va cuprinde anul electoral 2012, ceea ce determina un risc politic important. "Guvernul va merge la negocieri cu o varianta de doi ani pentru noul program, asa cum a propus si Fondul Monetar International, in ciuda faptului ca noua intelegere va cuprinde si anul electoral 2012, ceea ce reprezinta un risc politic important. Ramine de vazut si pe ce conditii va insista FMI", au aratat sursele citate. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca Romania poate accesa de la FMI, prin noul acord, o suma de pina la de trei ori cota de Drepturi Speciale de Tragere (DST) detinuta la Fond, ceea ce reprezinta o suma de aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST (3,6-3,7 miliarde euro-n.r.). Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus luni economistilor din banci ca, daca li se va solicita opinia, reprezentantii BNR vor pleda pentru o intelegere cu FMI si CE pe doi ani, pentru a depasi ciclul electoral 2012.



(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.