Economic

Amenintarea foametei

Doina Ganea
26 ian 2011 1026 vizualizări
Directia pentru Agricultura spune ca nu vom muri de foame: avem zeci de mii de tone de griu si porumb in hambare u la nivel mondial se anunta o criza a alimentelor

Judetul nostru are asigurate stocuri suficiente din recolta cerealiera de anul trecut pentru a traversa cu bine anul 2011. Cel putin asa sustin oficialii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, care au raportat ministrului Valeriu Tabara situatia stocurilor din judet. Potrivit specialistilor, lumea ar putea fi afectata anul acesta de o criza a alimentelor, iar printre victimele sigure se afla si tara noastra. Un studiu realizat de banca japoneza Nomura plaseaza Romania pe locul 12 in topul tarilor cu cel mai mare risc de foamete. Expertii spun ca situatia la nivel mondial se va inrautati in 2011, iar preturile alimentelor de baza vor creste in continuare, fapt ce ar putea duce la o criza alimentara de proportii. La nivel local oficialii DADR spun ca stam bine cu stocurile de griu si porumb si ca nu ne paste nici seceta, deocamdata. «Anul trecut am avut o recolta de exceptie la porumb. Chiar si la griu a fost foarte bine. Nu se pune problema foametei. Taranul niciodata nu-si va vinde produsele din hambar pina nu se face noua recolta», ne-a declarat directorul DADR, Costica Neata. Acesta spune ca la 15 ianuarie Vrancea avea pe stoc 334.037 tone de porumb, 47.345 tone de griu, 5.663 t de floarea soarelui, 5.645 t de orzoaica si 5.481 tone de orz. Din totalul productiei de griu, 10.500 t reprezinta stocurile la societatile comerciale, 8.918t la complexele zootehnice, 6.633 t la unitatile de morarit si panificatie si cea mai mare cantitate, 21.294 tone de griu se afla in hambarele taranilor. De asemenea, din totalul cantitatii de porumb aflate pe stoc, 251.594 se regaseste in gospodarii.


Porumbul autohton este aproape « bio »


Potrivit unui raport al Bancii Centrale Europeane, pretul griului a crescut cu 91%, cel a porumbului cu 57%, iar cele ale zaharului si soia au crescut cu 32% si respectiv 33%. Raportul BCE arata ca preturile au crescut din cauza recoltelor agricole sub asteptari din 2010, cresterea cererii din China si India si reorientarea culturilor catre productia de biodiesel. Cu privire la acest aspect, seful Agriulturii vrincene crede ca tara noastra poate asigura hrana pentru toti locuitorii. «Eu cred ca s-a produs o destabilizare a pietelor din cauza secetei din Rusia si Ucraina. Si acolo unde creste cererea, creste si pretul. Cit priveste povestea cu preturile alimentelor, acestea au crescut ca urmare a cresterii preturilor la unele produse de baza. Pretul griului s-a dublat. Anul acesta se vinde cu 0,9 lei, fata de 0,45 cit era anul trecut. Si totusi piinea la noi anul acesta inca nu s-a scumpit. Cert este ca la raft ar trebui ca marfurile romanesti sa parte inscriptia «Fabricat in Romania». Astfel am evita produse din alte tari care desi sint mai ieftine cu un leu-doi nu stiu cit de sanatoase sint. Pe cind la noi, cind taranul nu are bani de ierbicidat isi ia sapa in spate la prasit. Pai, atunci produsul acela este aproape «bio» ?. Numai ca nu are certificat», ne-a declarat directorul Costica Neata. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 8 ore, 37 minute, 13 secunde
O CRIZA DE MATERIE CENUSIE LA CEI CE NE CONDUC,SA LE FIE RUSINE ,NISTE INCAPABILI,CEL MAI PROST GUVERN DIN ISTORIA ROMANIEI.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.