Economic

Jecmanirea companiilor de stat, semn rau pentru investitorii straini

Ziarul de Vrancea
12 ian 2011 491 vizualizări
Guvernul vrea sa incurajeze privatizarea si dezvoltarea pietei de capital, dar incearca in acelasi timp sa stoarca bani din companiile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, politica ce ar putea indeparta investitorii straini de Romania, potrivit unei opinii postate pe blogul FT

Stefan Wagstyl, editor Financial Times (FT) pentru piete emergente, foloseste drept exemplu disputa dintre Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), si statul roman privind Romgaz. Compania de stat a "donat" anul trecut 400 milioane lei catre buget la solicitarea guvernului, pentru a acoperi deficitul. Statul detine 85% din actiunile Romgaz, restul de 15% aflindu-se in portofoliul FP. Franklin Templeton a criticat decizia, notind ca astfel de masuri sint daunatoare Romaniei, deoarece pot cauza scaderea increderii investitorilor in guvern si in companiile de stat. Administratorul american al FP a convocat pentru 17 ianuarie o adunare generala a actionarilor Romgaz, pentru a propune demiterea conducerii companiei si initierea procedurilor juridice impotriva acestora. FP detine in portofoliu participatii importante si la alte companii de stat, precum Transgaz si Transelectrica, dar si la companii private importante precum Petrom. "Tinind cont ca liderii Romaniei au preferat de multe ori remedii pe termen scurt in defavoarea strategiilor solide pe termen lung, nu ar trebui sa fie o surpriza daca vor continua sa jecmaneasa Romgaz. insa costurile pe termen lung nu trebuie subestimate. in urma crizei globale, investitorii straini au devenit foarte pretentiosi cu Europa Centrala si de Est, preferind in general tari din centrul Europei, precum Polonia, Cehia si Slovacia", conchide jurnalistul FT.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.