Economic

Consiliul Concurentei se spala pe miini in problema preturilor la carburanti

Ziarul de Vrancea
12 ian 2011 556 vizualizări
Datele preliminare ale Consiliului Concurentei nu arata ca firmele petroliere din Romania au incalcat legea in privinta cresterii preturilor la carburanti, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele autoritatii, Bogdan Chiritoiu.

"Nu pot spune ca firmele astea (care comercializeaza carburanti in Romania - n.r.) sint curate. Hotul neprins e negustor cinsitit. Datele nu ne dau indicii de incalcare a legii. Trebuie sa dovedim ca s-a creat o intelegere pentru cresterea pretului. Ca sa spunem noi ca s-a incalcat legea, trebuie sa putem dovedi ca oamenii astia au avut o intilnire, s-au inteles cumva intre ei", a afirmat Chiritoiu. El a precizat ca preturile carburantilor din Romania nu trebuie raportate la puterea de cumparare, ci la cele din Uniunea Europeana, structura din care Romania face parte. "Opinia publica accepta greu faptul ca pretul fara taxe la carburanti trebuie sa fie cam acelasi ca in UE. De aceea este piata unica europeana. Bunurile trebuie sa aiba acelasi pret in orice stat UE. Daca piata UE merge bine, pretul nu are nicio legatura cu puterea de cumparare. Ideea ca pentru ca sintem mai saraci trebuie sa avem preturi mai mici e complet eronat", a continuat Chiritoiu. Totodata, Consiliul Concurentei va finaliza in primul trimestru din acest an o investigatie pe piata comercializarii carburantilor, inceputa in 2005. "Investigatia din 2005 practic a fost reluata in 2009, cind a fost schimbata echipa care se ocupa de caz. Investigatia va fi gata in primul trimestru, dar, indiferent de rezultatele investigatiei, nu va influenta pretul carburantilor de acum", a mai spus Chiritoiu. Acesta a mai spus ca institutia nu va respinge introducerea unei taxe speciale pentru companiile petroliere, daca Guvernul va decide o astfel de masura. "Nu am niciun motiv sa ma opun, nu ar fi o masura anticoncurentiala. Concurenta transnationala este treaba Comisiei Europene, Consiliul Concurentei se ocupa de cea interna. Pe tema preturilor la carburanti am avut o discutie luni cu premierul", a spus Chiritoiu, intrebat daca autoritatea pentru concurenta s-ar impotrivi unei eventuale decizii a Guvernului de a introduce o taxa speciala pentru companiile petroliere.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.