Economic

Fondurile de pensii locale invirt 1,6 miliarde de euro

Ziarul de Vrancea
11 ian 2011 471 vizualizări
Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) vor atinge 6,96 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro) la finele acestui an, in crestere cu 49,4% fata de decembrie 2010, potrivit estimarilor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Anul trecut, activele nete ale fondurilor de pensii private au crescut cu 80%, la 4,66 miliarde de lei, din care 4,33 miliarde de lei pe Pilonul II. Deflacat, in acest an, fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge la active nete de 6,5 miliarde de lei, iar cele facultative la 460 milioane de lei. In privinta clientilor, Pilonul II va avea atinge 5,5 milioane de participanti, comprativ cu 5,19 milioane la finele anului 2010. Cresterea va fi sustinuta de integrarea in fondurile de pensii private obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate, ca urmare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice. "Circa 150.000-200.000 de noi participanti ar putea astfel adera la fondurile de pensii. Deocamdata, administratorii fondurilor de pensii nu cunosc detaliile tehnice si operationale prin care Casa Nationala de Pensii Publice va integra acesti salariati ai statului in sistemul public de pensii, apoi (in functie de criteriul de eligibilitate dat de virsta) si in sistemul privat de pensii", se arata intr-un comunicat al APAPR. Pe Pilonul III, avansul va fi de 15,1%, la 255.000 de clienti. Anul trecut, numarul participantilor la fondurile facultative a urcat cu 18,4%, la 221.600 de persoane. APAPR aminteste de majorarea contributiei virate in sistem, incepind din luna martie, de la 2,5% la 3% din cistigul brut lunar al participantilor. "Desi aceasta majorare este necesara si binevenita, ea lasa in continuare sistemul in urma calendarului initial de contributii stabilit prin legea de infiintare a Pilonului II. In 2009, 2010 si 2011, contributia este deci mai mica cu jumatate de punct procentual decit era programat initial, ceea ce inseamna o pierdere cumulata de circa 250-300 de milioane de euro pentru cei peste 5 milioane de participanti la sistem", se spune in comunicat. Potrivit Asociatiei, Uniunea Europeana ar putea introduce sanctiuni pentru statele care isi afecteaza reformele sistemelor de pensii, asa cum a procedat guvernul de la Budapesta. "Primele discutii oficiale au avut loc deja in cadrul ECOFIN (Consiliul ministrilor de finante din statele Uniunii Europene), la finele anului 2010", se precizeaza in comunicat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.