Economic

Basescu, Boc, Ialomitianu si Isarescu s-au intilnit sa puna tara la cale

Ziarul de Vrancea
7 ian 2011 475 vizualizări
FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro prin noul acord

Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au stabilit parametrii unui nou acord de finantare, de tip preventiv, cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Ieri, cei patru oficiali s-au intilnit la banca centrala. In cursul intilnirii a fost analizat stadiul derularii acordurilor de finantare externa incheiate cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale. "In acest context, a fost evidentiat faptul ca, pentru reluarea cresterii economice pe o baza sanatoasa, este esentiala continuarea consolidarii fiscale si a reformelor structurale, astfel incit implementarea obiectivelor pe termen mediu sa asigure un proces sustenabil de convergenta nominala si reala cu Uniunea Europeana", potrivit unui comunicat al BNR. Intilnirea de la BNR a inceput la ora 11:00 si s-a incheiat in jurul orei 12:30. Surse guvernamentale sustin ca FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi incheiat cel mai probabil pe un an dupa finalizarea programului actual in mai, iar banii vor fi accesati doar in caz de urgenta. "Cele mai recente calcule arata ca suma care va fi alocata Romaniei de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesati doar in caz de urgenta", au afirmat sursele citate. Suma a fost avansata in cadrul discutiilor despre noul acord si a fost calculata pe baza parametrilor economici disponibili in prezent. Ea poate fi modificata in urmatoarele luni, in functie de evolutia economiei si a nevoii de finantare a statului, au mentionat sursele. Statul va plati insa institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an chiar daca banii nu vor fi folositi. Autoritatile romane inclina catre un acord cu Fondul doar pe un an, motivul principal fiind ca in 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. Durata exacta a acordului va fi stabilita dupa sedinta board-ului FMI de vineri, care va decide daca va elibera Romaniei urmatoarea transa, de aproximativ 900 de milioane de euro. Basescu a reitereat miercuri ca Romania trebuie sa continue relatia cu FMI printr-un acord de tip precautionary (preventiv), pentru stabilitate financiara. seful statului a spus ca eventuale fonduri vor fi atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro. O delegatie a FMI va veni la Bucuresti pe 25 ianuarie pentru evaluarea acordului in derulare si discutii cu autoritatile romane privind termenii unui nou aranjament.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.