Economic

Micile firme pot opta pentru un impozit de 3%

Doina Ganea
7 ian 2011 835 vizualizări
Microîntreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta anul acesta pentru plata impozitului pe venituri de 3%, daca îndeplinesc conditiile mentionate in lege si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor u guvernul a scapat din vedere pe micii intreprinzatori si pe ultimele 3 luni ale lui 2010 nu le-a perceput nici un fel de impozit

Pentru anul 2011, IMM-urile pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au de la 1 pina la 9 salariati, inclusiv, au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro, iar capitalul social al firmei este detinut de persoane, altele decit statul si autoritatile locale. O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: realizeaza venituri, altele decit cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pina la sfirsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. Presedintele Patronatului IMM-rilor din Vrancea, Ion Roman, a facut citeva precizari in speranta ca ele vor fi folositoare micilor intreprinzatori care nici acum nu stiu ce impozit sa plateasca statului. "Ca pastor al acestei organizatii ii sfatuiesc pe intreprinzatori sa aleaga impozitul de 3% pe venit pentru ca oricum nu sintem stimulati pentru a ne dezvolta sau a obtine profit. Cred ca 80% dintre IMM-uri se incadreaza la microintreprinderi, iar 60% dintre ele nici nu au profit. Le recomand sa fie corecti, sa lucreze la alb si nu la negru, iar prin aplicarea de 3% vor fi si hirtii mai putine si controale mai putine, contabilitate mai simpla", le-a recomandat micilor intreprinzatori presedintele IMM-urilor, Ion Roman.


Anul trecut, firmele mici au scapat 3 luni de impozit


Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale, calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pina la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. "Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este de 3% si se aplica asupra bazei impozabile constituita din veniturile din orice sursa din care se scad: veniturile aferente costurilor stocurilor produse; veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie, veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale; veniturile din subventii de exploatare; veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare; veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobinzi si/sau penalitati de intirziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil; veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii", au precizat si oficialii Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea. Potrivit oamenilor de afaceri, IMM-urile reprezinta 98% din firmele din Romania si sint cele care "cu banii in batista" asigura 72% din PIB-ul acestei tari. Reprezentantul Patronatului din Vrancea, Ion Roman, sustine ca oricum toate firmele trebuie sa plateasca impozit, fie pe profit, fie pe venit. "Acum, cind mediul antreprenorial s-a mai curatat de firme fantoma, guvernul a dat aceasta lege cam pe sest la sfirsitul anului trecut, astfel ca toti trebuie sa plateasca impozit. De fapt ne-a facut si un cadou de Craciun acest guvern. Odata cu eliminarea impozitului forfetar, pentru ca trebuie sa le spun micilor intreprinzatori ca acest impozit a fost eliminat de la 1 octombrie 2010, timp de trei luni, pina la 31 decembrie, nu am fost nevoiti sa mai platim nici un fel de impozit. Nici forfetar, nici pe venit, nici pe cifra de afaceri sau pe profit. Decizia guvernului de a se plati impozit de 3% se pare ca e ca o compensatie pentru vremuri de criza, fiindca ea nu a fost acceptata de Comisia Europeana", a mai spus seful patronatului IMM Vrancea. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.