Economic

Numarul bugetarilor va fi redus cu 370.000 de persoane

Ziarul de Vrancea
6 ian 2011 778 vizualizări
"Nu vizez numai disponibilizari, dar nu exclud disponibilizarile, dimpotriva, cred ca trebuie sa le continuam , sustine presedintele Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca isi mentine ideea ca numarul de bugetari sa scada, in timp, la 900.000 angajati si a precizat ca nu exclude varianta ca aceasta reducere a numarului de salariati sa fie efectuata si prin disponibilizari. "Nu vizez numai disponibilizari, dar nu exclud disponibilizarile, dimpotriva, cred ca trebuie sa le continuam, pentru a ajunge la acel stat flexibil", a spus Basescu ministrilor, prezent la sedinta de miercuri a Guvernului. Presedintele a declarat, simbata, ca Romania a incheiat anul cu 1.270.000 de functionari, apreciind ca numarul acestora este mare, iar in doi-trei ani trebuie sa se ajunga la 900.000 de angajati in sectorul de stat. Basescu a mai spus ca Romania trebuie sa continue relatia cu Fondul Monetar International (FMI) printr-un acord precautionary, pentru stabilitate financiara, iar eventuale fonduri sa fie atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro. "Legat de Fondul Monetar International, nu stiu care va fi in final abordarea Guvernului, dar abordarea mea esta ca va trebui sa continuam cu FMI fara sa luam bani de la Fond. Daca vom ajunge la concluzia ca ne convine sa luam bani pentu a nu mai absorbi banii de pe piata, sa-i lasam la dipozitia proceselor de creditare pentru firmele romanesti, putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeana, care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro. Deci, punctul meu de vedere este ca va trebui sa continuam cu un precautionary agreement cu Fondul Monetar International, alaturi de Banca Mondiala si Uniunea Europeana, avind ca obiective consolidarea fiscala", a spus Basescu ministrilor. El a precizat ca viitorul acord cu FMI trebuie sa aiba ca obiectiv absorbtia fondurilor europene si combaterea muncii la negru. De asemenea, presedintele a reprosat ministrilor ca proiectele finantate de catre institutii financiare internationale nu sint derulate suficient de repede, iar Romania este pusa in situatia sa achite penalitati de neutilizare a banilor pusi la dispozitie. "In momentul de fata avem neutilizati 4,1 miliarde euro, credite angajate de la BEI, BERD, BIRD si BDCE, cele patru banci care finanteaza guverne. Oameni buni, avem bani, dar nu implementam proiectele cu suficienta viteza ! Ca sa nu mai spun de inca 30 miliarde euro bani nerambursabili de la UE. Deci, Romania nu are o problema cu banii. Daca avem o problema cu banii, avem probleme sa ne asiguram cheltuielile curente, pentru asta imprumutam bani, pentru salarii, pentru cheltuieli sociale, dar bani de investitii avem cu miliardele. si aici va spun cu toata sinceritatea ca nu mai poata fi tolerata situatia neutilizarii banilor", a spus Basescu ministrilor. El a aratat ca o astfel de situatia este inregistrata si in domeniul justitiei si i-a cerut ministrului de resort, Catalin Predoiu, sa acorde maxima atentie acestei probleme.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.