Economic

Iata cum ne sint administrati banii platiti pentru pensiile private

Ziarul de Vrancea
5 ian 2011 634 vizualizări
Anul trecut randamentul mediu al fondurilor de pensii a scazut fata de 2009

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au consemnat anul trecut un randament mediu de 15,1%, respectiv 11,5%, sub cele din 2009, in timp ce activele aproape s-au dublat, depasind un miliard de euro. In 2009, fondurile de pe Pilonul II au obtinut un randament mediu de 17,7%, in timp ce pe Pilonul III s-a situat la 15,9%. "Fondurile de pensii private au inregistrat si in anul 2010 randamente investitionale remarcabile, reusind performante mult superioare inflatiei si nivelului dobinzilor bancare, in pofida mediului economic si financiar nefavorabil si a recesiunii prelungite", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Institutia arata ca nivelul estimat al inflatiei pentru anul 2010 se va situa la aproximativ 8%, in timp ce dobinzile medii bancare la depozitele in lei ale populatiei in cursul anului precedent au fost de aproximativ 7,7%. De asemenea, titlurile de stat au avut un randament mediu usor peste 7%, in timp ce actiunile cotate la Bursa de Valori de la Bucuresti au asigurat investitorilor o performanta de 14,6% (pentru indicele general BET-C), respectiv 12,3% (pentru indicele BET al celor mai lichide actiuni). Anul trecut, actiunile SIF (masurate de indicele BET-FI) au inregistrat un randament de -8%. La finele anului trecut, activele nete de pe Pilonul II au ajuns la 4,3 miliarde de lei (1 miliard de euro), in crestere cu 80,7% fata de 2009, cind au atins 2,38 miliarde de lei. Numarul total al participantilor la fondurile de pensii private obligatorii a urcat cu 5,6%, la 5,19 milioane, de la 4,91 milioane in decembrie 2009. Activele nete ale celor 13 fonduri de pe Pilonul III au atins 326 milioane de lei (76 milioane de euro), avansul fata de finele anului 2009 fiind de 59,8%. Numarul total al clientilor ajuns la 220.000, cu circa 33.000 mai multi (A17%) comparativ cu decembrie 2009. Potrivit datelor APAPR, de la infiintare si pina in decembrie 2010, fondurile de pensii de pe Pilonul II (lansate in mai 2008) au inregistrat un randament mediu anualizat de 15,2%, in timp ce fondurile de Pilon III (lansate in mai 2007) au obtinut un randament mediu anualizat de 8,9%. "Toate aceste date sint rezultate ale calculelor APAPR pe baza datelor publicate de administratorii fondurilor de pensii private si de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)", se precizeaza in comunicat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.