Economic

Cofinantarea, spinul din coasta primariilor ce rivnesc la bani europeni

Mihaela Beșleagă
4 ian 2011 2074 vizualizări
Multe autoritati locale nu au posiblitati sa cofinanteze proiectele europene si au probleme in implementare u din acest motiv, la capitolul absorbtie de fonduri UE lucrurile scirtie , este de parere si Gabriel Nedelcu, reprezentantul ADR Sud-Est din Vrancea

Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Est, filiala Vrancea, in calitate de organism intermediar pentru Programul Operational Regional (POR) 2007-2013, a prezentat la sfirsitul anului 2010 o situatie a proiectelor accesate in judetul nostru. 90% dintre beneficiarii banilor europeni prin POR sint unitati administrativ-teritoriale, primarii care au accesat fonduri pentru proiecte care au vizat reabilitarea si modernizarea de scoli sau pentru refacerea infrastructurii de transport sau apa-canal, cum este cazul la Adjud, Panciu, Focsani, Gologanu sau Maicanesti. "In Vrancea sint in derulare 13 proiecte, cu o valoare eligibila de 70 milioane de lei. Doua sint finalizate, caminul de virstnici din Focsani si drumul judetean Cotesti "" Poaina Cristei, iar restul sint in curs de implementare. Deja mai sint in discutii un numar de proiecte, prinse pe axa 4, pentru micro-intreprinderi", a declarat Gabriel Nedelcu, reprezentantul Biroului Judetean Vrancea al ADR Sud-Est. Alte 10 proiecte urmeaza sa fie semnate in acest an pe POR. Principalul obstacol de care se lovesc cei mai multi primari este lipsa banilor necesari cofinantarii, cota de 14% cofinantarea publica si 2% cofinantarea privata, fara de care primariile nu pot intra in posesia fondurilor. "O problema spinoasa ramine cofinantarea, multe autoritati locale nu prea au posiblitati sa cofinanteze proiectele europene si au probleme in implementare. Acesti bani vin de la Consiliul Judetean, dar banii se asteapta de la Guvern, iar lucrurile scirtie, nu sint bani", a completat Gabriel Nedelcu, care este si consilier judetean PSD.


Doua proiecte finalizate, la alte cinci se lucreaza


Pe POR, in Vrancea au fost finalizate doua proiecte: Reabilitare si modernizare DJ 205 R Cotesti - Poiana Cristei, cu o valoare eligibila de 9 milioane lei si Caminul pentru persoane virstnice Focsani, cu o valoare de 3 milioane lei. Alte cinci proiecte majore se afla in curs de implementare: Reabilitare si modernizare DJ 204 E Marasesti-Panciu (35 milioane lei), Modernizare, extindere si dotare Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Mihalceni (2 milioane lei), Modernizarea Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna" (8 milioane lei), Consolidare, modernizare si dotare cu echipamente didactice a Centrului Scolar Maicanesti (2,5 milioane lei), Drumul de Glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial (17 milioane lei). Alte patru proiecte sint accesate de catre firme private pe axa prioritara 4 a aceluiasi program, pentru sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local. Jumatate dintre acestea au contractele in curs de reziliere. Este vorba despre Grup Grind SRL Focsani, care a accesat un proiect pentru achizitionare utilaje si echipamente in vederea cresterii si diversificarii de servicii oferite in domeniul constructiilor si Cerasela Comixt, pentru cresterea economica prin construirea unei hale de productie si achizitionarea de tehnologie inovatoare. Alte doua proiecte sint in curs de implementare: SC Mobiprest pentru diversificarea gamei de productie si SC Constrast SRL pentru achizitionare buldoexcavator pentru dezvoltarea microintreprinderii. In anul 2010, alocarea financiara prin POR pe Regiunea Sud- Est, care cuprinde judetele Constanta, Galati, Braila, Tulcea, Buzau si Vrancea, a fost de 13% din total tara, adica 563 milioane euro. Vrincenii intreprinzatori si care au bani pentru cofinantari sint asteptati sa aplice in continuare pentru liniile de finantare deschise. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.